70 kilométeren a művészet nyomában

bb

Ilyen rendezvényre nem volt még példa a térségben: a Pôtoň Színház fesztiválján a művészeti produkciók helyspecifikusak lesznek, a résztvevők pedig a művészet nyomában zarándokolnak majd. 70 kilométeren át 40 kortárs művészeti produkció, köztük színielőadások, installációk, performance-ok és koncertek várják őket.

A fesztivált Into the Miracles címmel rendezik július 1. és 4. között.

A Pôtoň Színház székhelye a lévai járásbeli Bát községében található. A színház eddigi tevékenysége is azt mutatja, hogy a társulat szeretne kilépni a színház klasszikus keretei közül, és kiemelten fontosnak tartja, hogy a nagyvárosokon kívülre vigye a művészetet, azt bizonyítva, hogy a vidéken is létezhet pezsgő kulturális élet. Amikor ezt a fesztivált megálmodták, az volt a tervük, hogy egy új fesztiválmodellt dolgozzanak ki. A rendezvény ötletén norvég, liechtensteini és izlandi társszervezőkkel karöltve dolgoztak.

A fesztivál Gyűgyön indul, mégpedig a Pôtoň Színház dokumentarista színielőadásával, a Terra Apathy című darabjával, amelyet a város vasútállomásán nézhetnek meg a résztvevők. A darab Felsőapáti (Horné Opatovce) szomorú történetét dolgozza fel: a hatvanas években, a garamszentkereszti alumíniumgyár üzembe helyezésével ökológiai katasztrófa következett be a térségben, a vezetés pedig egy tollvonással megszüntette a közvetlenül érintett falut.

A fesztivál nyitónapján az előadáson túl kiállítások és performance-ok várják a látogatókat Gyűgy különböző helyszínein, maga a gyalogtúra másnap kezdődik. A második nap estéjén a résztvevők Szebelléb (Sebechleby) község mellett táboroznak le, harmadnap Bagyan (Baďan) községe lesz a cél, a fesztivál június 4-én pedig Bát községében zárul. Aki szeretne részt venni a fesztiválon, természetesen annak sem kötelező az egész távot teljesítenie (a négynapos részvételhez előzetes regisztráció szükséges és a résztvevők száma is korlátozott) – a fesztiválra napijegyet is lehet váltani. A napijeggyel azon a helyszínen kell bekapcsolódni, ahol a fesztivál éppen tart.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?