14. Borostyán Fesztivál

Komárom |

<p>Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Borostyán Társaság, valamint a városi művelődési központ a különleges zenei csemegének ígérkező Borostyán Fesztivált.</p>

A Makám együttes nyár eleji színvonalas gyerekműsora után augusztus 30-án, 16 órától a Tiszti Pavilon szabadtéri színpadán veszi kezdetét a főműsor, melyben a világzene, a népzene és a megzenésített versek előadói mutatkoznak be.A világzenét játszó budapesti Chalga együttes zenéje lendületes, olykor pörgős volta ellenére is inkább „nagyvárosi hallgató”. Hangszerelése a jazz és a rock világát is megjeleníti. Intellektuális zene, kötött témákkal és kevés improvizációval – mindazonáltal alkotói nemcsak a pontosságot, hanem a játékosságot is maximálisan szem előtt tartják. Hangszereik között fellelhetők az afrikai és arab ütőhangszerek, a dalok általában balladai hangvételre építenek. A Chalga a bolgár, kurd, krétai, laz, török, csángó és magyar népdalok periférikusabb alkotásainak motívumkincséből is merített.
Különleges zenei élményt ígér Emmer Péter és barátainak koncertje is. A komáromi gitárvirtuóz vendége lesz Vermes Gábor basszusgitáros, aki több neves zenekarban játszik (mint pl. a Ricardo Salsa Club, a Révész Latin Jazz Quartett, a szintén dzsesszt játszó Révész-Vermes-Kaszás Trió és a Malek Andrea Band), valamint Balogh László, a fiatal dobtehetség, aki a Babos Gyula által alapított Babos Project Special nevű formációban játszik.
Lakatos Róbert és a Rév zenekar zenei anyaga a népzene és a klasszikus zene metszéspontjában található. Elsősorban a magyar népzenéből indulnak ki, amelyet hol autentikusan, néhol kicsit dzsesszesen, máshol klasszikus zenei feldolgozásként játszanak el. Legérdekesebb darabjaikban a Bartók-műveket visszahelyezik az eredeti, hagyományos falusi környezetbe, megtűzdelve egy-egy improvizációval vagy variációval. Zenéjükben a brácsa és a cimbalom mellett az ének dominál.
A házigazda Borostyán együttes klasszikus és kortárs magyar költők versmegzenésítéseit adja elő, de műsorukban helyet kap egy ír népdalfeldolgozás is. Tagjai szintén több zenekarban muzsikálnak: Udu People ütőegyüttes, Comorra kamarazenekar, Ichtys. Műsorukat színesíti a már hetedik tagnak számító László Péter – a Hats Off! bluesegyüttes tagja-, valamint Emmer Péter gitárvirtuóz játéka is. ((N. L.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?