XVI. Benedek lezárta a püspöki szinódust

Róma |

<p>Arab nyelven is imádkoztak a szíriai és a közel-keleti békéért vasárnap a római Szent Péter bazilikában, ahol a XVI. Benedek pontifikálta szentmise zárta az egyház új evangelizációs missziójáról tartott püspöki szinódust.</p>

 

"Új evangelizációra sürgős szükség van... a hitet úgy kell megerősíteni, ahogyan a tüzet kell éleszteni... aki elveszítette hitét, nagy gazdagságot veszített, nem anyagit vagy földi hatalmat..." - fogalmazott homíliájában XVI. Benedek.     Az egyházfő 332 bíborossal, érsekkel, püspökkel, zsinati atyával és a keleti egyházak képviselőivel koncelebrálta a szentmisét, melyen a világ több nyelve mellett arabul is imádkoztak Szíriáért és a közel-keleti térség békéjéért.     A mise a Vatikánban október 7-én kezdődött püspöki szinódust zárta, mely egybeesett a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójával és a pápa által meghirdetett Hit Évének kezdetével.     A szinóduson az egyház új evangelizációs missziójáról megfogalmazott irányelveket külön munkacsoport dolgozza át egységes dokumentummá, melyet az olasz sajtó értesülései szerint XVI. Benedek a szekularizált Európában pozitív példaképnek számító Lengyelországban tenne majd közzé.     "A szinódus megerősítette az elkötelezettséget az egyház lelki megújulására a szekularizált világ lelki megújulása érdekében" - mondta a pápa. A szinódus irányelveit összefoglalva az új evangelizáció főbb pásztori feladataiként a keresztényeknek a szentségekhez való visszavezetését említette a rendszeres gyónással együtt. Az egyháznak a megújult missziós tevékenységét nemcsak papokkal, hanem a laikus hívők bevonásával kell végeznie. Harmadrészt XVI. Benedek a megkeresztelt, de hitüket nem gyakorlóknak az egyházba való visszaterelését szorgalmazta, az egyház által alkalmazott "új módszerekkel, új nyelvezettel".     A zsinati atyák szombaton nyilvánosságra hozott üzenete szerint a keresztényeknek derűs bátorsággal, félelem nélkül kell hirdetniük az Evangéliumot ellentmondásokkal terhelt korunkban, s az egyháznak újra kell gondolnia saját szerepét a társadalomban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!