Külföld

Ünneppé tennék Trianon évfordulóját Romániában

Két PSD-s szenátor tett javaslatot arra, hogy nyilvánítsák ünneppé a trianoni békediktátum évfordulóját Romániában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 29. 15:29

- Képarchívum

A javaslatot sürgősségi eljárással fogadtatnák el a parlamentben. A revizionizmussal és a trianoni békediktátum megítélésének szándékos torzításával indokolja a Szociáldemokrata Párt két szenátora, Titus Corlățean és Șerban Nicoale azt, hogy ünnepnappá nyilvánítanák június 4-ét – írja a Foter.ro.

A törvény értelmében az országos hatóságok, illetve a helyi és megyei önkormányzatok kulturális, oktató jellegű vagy tudományos eseményekkel kell hozzájáruljanak a trianoni békeszerződés jelentőségének tudatosításához. A közszolgálati rádiók és televíziók tematikus műsorokkal készülnének erre a napra.

Provokatív indoklás

Az indoklás hemzseg a provokatív kijelentésektől. Miután ismertetik a diktátum aláírásának körülményeit és a történelmi tényeket, azt ecsetelik, miért fontos ez a román nemzet számára.

A trianoni szerződés az indoklás szerint nemcsak jogi értelemben adta vissza Erdélyt az anyaországnak, Romániának, hanem megerősítette azokat a politikai és társadalmi jogokat, melyek megillették az Erdélyben többséget alkotó románságot. Hangsúlyozzák, a békeszerződés a jelenlegi európai geopolitikai valóság fontos eleme. Az ünneplés azért is kiemelkedően fontos, mert az elmúlt időszakban kísérletek történtek a békeszerződés jelentőségének torzítására. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?