Külföld

Trump nem áll el a kínai importvámok megemelésétől

Washington/Peking | Donald Trump amerikai elnök megerősítette szándékát a kínai importvámok megemelésére a Wall Street Journal lapnak adott interjúban.
MTI

2018. november 27. 16:34

- TASR-felvétel

"Nagyon valószínűtlennek" nevezte az elnök, hogy engedne a vámok csökkentését szorgalmazó kínai javaslatnak.

Washington szeptemberben jelentette be, hogy büntetővámot vet ki 200 milliárd dollár értékű kínai importra, 50 milliárd dollárnyi árura már korábban kivetettek pótvámot. A két tétel az Egyesült Államok kínai importjának közel a felét teszi ki. Az amerikai importvám jelenleg 10 százalék, ami 2019. január 1-től 25 százalékra emelkedne.

Kína hasonló válaszlépésekkel reagált az amerikai bejelentésre.

Trump az interjúban kilátásba helyezte, hogy a kínai import megemelt vámokkal még nem érintett 267 milliárd dolláros részére is büntetővámot vetnek ki abban az esetben, ha nem sikerül Pekinggel megállapodásra jutni a vitás kérdésekben. Kijelentette, hogy a fennmaradó tételen belül akár a Kínából importált iPhone okostelefonok és laptopok importvámját is készek megemelni.

Kína az amerikai elnök éles hangvétele ellenére is bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a vitatott kérdésekben. A pekingi külügyminisztérium szóvivője az elnökök között november elsején lezajlott telefonbeszélgetésen létrejött konszenzusra hivatkozva úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy az Egyesült Államok lépéseket tesz, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a találkozó sikerrel záruljon.

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő részt vesz a G20-ak hét végén Argentínában megrendezendő csúcstalálkozóján, piaci várakozások szerint személyesen is találkoznak egymással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?