Külföld

Trump-Kim csúcstalálkozó - Washington csak a teljes leszerelést fogadja el

Washington | Az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokon az Egyesült Államok csak a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést hajnaldó elfogadni megoldásként - jelentette ki hétfőn Szingapúrban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
MTI

2018. június 11. 12:23

Frissítve
- TASR-felvétel

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta, hogy a tárgyalások gyorsan haladnak Phenjannal. Pompeo szerint a csúcstalálkozó "hatalmas lehetőségekkel" bír, azonban óva intett annak gondolatától, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése a találkozó után meg is történik. "Reményeink szerint a csúcstalálkozó előkészíti a jövőbeni gyümölcsöző tárgyalások feltételeit" - mondta.

A kérdésre, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok kivonása szóba fog-e kerülni a csúcstalálkozón, Pompeo nem adott egyértelmű választ. Először azt mondta, hogy nem fog részletekbe bocsátkozni, később azonban leszögezte, hogy az Egyesült Államok kész egyedülálló és példátlan biztonsági garanciákat adni Észak-Koreának.

Az amerikai külügyi tárca vezetője sajtótájékoztatóján közölte: a Phenjan elleni szankciók Észak-Korea teljes nukleáris lefegyverzéséig érvényben maradnak. Ha a diplomácia kudarcot vall, akkor azonban - mint mondta - szigorítják a szankciókat.

 

2018. június 11. 07:32

Trumpnak "jó érzései" vannak a Kim Dzsong Unnal való találkozás előtt

Pompeo ezenkívül tájékoztatta az újságírókat arról, hogy Trump telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel és Abe Sindzó japán miniszterelnökkel.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető magyar idő szerint kedd hajnalban találkozik egymással a délkelet-ázsiai városállamban.

Irán hétfőn óvatosságra intette Phenjant a történelmi csúcstalálkozóval kapcsolatosan. Teherán "nagyon pesszimista" Trumpot és az Egyesült Államokat illetően, amely "ismert arról, hogy kilép szerződésekből és megsérti kötelezettségvállalásait" - mondta Bahrám Kászimi iráni külügyi szóvivő.

Kászimi ezzel arra utalt, hogy Trump májusban bejelentette: az Egyesült Államok kilép az Irán atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból. Az egyezség értelmében Irán legalább 10 évre korlátozza atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szembeni szankciók nagy részét.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szeptemberben jön az emeletes RegioJet

Tét nélküli búcsú a dánok ellen

Brexit: Csődeljárás elé néz Jamie Oliver étteremhálózata

A világbajnok pilóták is megemlékeztek Niki Laudáról

Zsolnai buszbaleset: Huszonötre nőtt a sérültek száma

Nyomozás indult a helytelenül elvégzett transzfúzió ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?