Püspöki szinódus - Erdő: A mai család problémái korunk nehézségeinek jelei

Vatikánváros |

<p>A házasságok számának csökkenéséről, az elváltak áldoztatásáról, az azonos neműek közötti házasságról és a nők hátrányos megkülönböztetéséről is beszélt Erdő Péter bíboros, főrelátor a Vatikánban hétfőn kezdődött püspöki szinódus fő témáit bevezető beszédében.</p>

Erdő Péter hangsúlyozta, "a család ideje nem múlt el", és az egyház nyújthat segítséget a házasság elől menekülőknek és a szenvedéssel teli házasságban élőknek is. A mai család problémái korunk nehézségeinek jelei (...) az emberek nem hosszú távra terveznek, a pillanatnyi jólétet keresik - fogalmazott.    A bíboros elmondta: a szinódust megelőző felmérés szerint a katolikusok többsége az azonos neműek közötti házasságot nem tartja egyenjogúnak a férfi-nő közötti házassággal.    Az elváltak és polgárilag újraházasodottak az egyházhoz tartoznak - hangoztatta a szinódus főrelátora.    A szinódusi vitát megelőző, egy órás felszólalásában (Relatio ante disceptationem) Erdő Péter összefoglalta a szinódusi munkadokumentum (Instrumentum laboris) pontjait, és a szinódus résztvevőinek ezekkel kapcsolatban előre megküldött véleményeit, javaslatait.    A bíboros mindenekelőtt arról beszélt, hogy a korunkban élő emberek számára "érthetővé kell tenni és aktualizálni kell" az egyháznak a házasságról és a családról való tanítását. A mai emberek nagy része "nem képes logikus gondolkodásra, nem tud hosszabb szöveget elolvasni (...) audio-vizuális kultúrában, az érzelmek világában él, tapasztalatait is érzéseire alapozza (...) menekül a formális elvárásoktól, kötelezettségektől, bürokráciától, amellyel szemben elveszettnek érzi magát" - hangoztatta Erdő Péter.    Mindez azonban nem kell, hogy katasztrófahangulathoz, vagy mindenről való lemondáshoz vezessen. Az egyház számára lehetőséget ad arra, hogy új nyelven szólítsa meg kora emberét útmutatással segítve akár a fiatalokat a párválasztásban, akár a házastársakat családi problémáik megoldásában.    Erdő Péter kitért arra, hogy a szinódusi felmérés szerint a katolikusok többsége elítéli a melegekkel és leszbikusokkal szembeni diszkriminációt, valamint nem ért egyet a társadalmi nemeket hirdető gender-elméletekkel. Szólt arról, hogy a hívők sürgetőnek tartják a nőkkel szembeni diszkrimináció problémájának megoldását a nemek közötti különbségek tagadása nélkül. A bíboros megemlítette, hogy a szegénységben élő családokban elsőként a nők és gyermekek válnak erőszak áldozatává.    Ami az elváltak és polgárilag újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítését illeti, Erdő Péter arról beszélt, hogy megoldást az egyházi házasságok érvénytelenítésének egyszerűsítése jelenthetne. A bíboros az egyház tagjai által javasolt lehetőségek között említette, hogy az egyházi házasságok semmissé tételéhez elegendő lehetne az egyházi bíróságok első fokú ítélete. Vagy az egyházi házasságokat a helyi püspök is érvényteleníthetné, vagy a válást követő úgynevezett bűnbánási időszak után a felek újabb házasságot köthetnének, amiként ez az ortodox egyházak gyakorlatában is történik.    A főrelátor azt javasolta, mindenhol legyen olyan pap, aki az elváltakat és polgárilag újraházasodottakat segíti a számukra legmegfelelőbb út megtalálásában.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!