Külföld

Nyomon a Scotland Yard: két orosz mérgezte meg Szkripalt

London | A brit vádhatóság bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.
MTI

2018. szeptember 5. 14:10

Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov a térfigyelő kamerák felvételein (TASR/AP-felvétel) 

A Scotland Yard terrorelhárító műveleti részlege  eljuttatta a vádhatósághoz az összegyűjtött bizonyítékokat, és azok elégségesek a vádemeléshez Petrov és Bosirov ellen.

A CPS viszont nem kéri Oroszországtól a két gyanúsított kiadatását, mivel az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok külföldi kiadatását. A vádhatóság ehelyett európai elfogató parancsot adott ki, amelynek hatálya alapján a két orosz gyanúsítottat őrizetbe vehetik, ha olyan európai országokba utaznak, amelyekben ez a nemzetközi körözési kérvény érvényesíthető.

Az ügyészi hivatal közleménye szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, Szergej Szkripal, Julija Szkripal és egy brit rendőrtiszt, Nick Bailey sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlettel, valamint a vegyifegyver-tilalmi törvény megsértésével vádolható.

Bailey szintén súlyos mérgezést szenvedett, és a Scotland Yard  közleménye szerint azóta sem nyerte vissza munkaképességét, bár felgyógyulása jól halad.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték a délnyugat-angliai Salisbury kórházában, miután március 4-én Novicsok típusú, még a Szovjetunió által katonai célokra kifejlesztett idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedtek.

Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, jelenlegi hollétük nem ismeretes.
 

2018. augusztus 23. 18:40

Rokonainak gyanúja szerint valószínűleg meghalt Szergej Szkripal


Szergej Szkripal, akit hazájában 13 évi fegyházra ítéltek, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig Salisburyben élt.

A Novicsok hatóanyagtól júliusban két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát.
Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án meghalt.

A Scotland Yard közzétette a két orosz gyanúsított fényképét is, ugyanakkor a két név valószínűleg álnév. A 40-es éveiben járó két orosz állampolgár jó eséllyel hamis nevekre kiállított orosz útlevelekkel utazik.

A Scotland Yard közölte: az eddigi vizsgálatok alapján a két orosz gyanúsított március 2-án délután, a mérgezés előtt két nappal érkezett az Aeroflot orosz légitársaság  járatával Moszkvából a londoni Gatwick repülőtérre. Egy kelet-londoni hotelben szálltak meg, és a következő két napon vonattal kétszer is Salisburybe utaztak, először valószínűleg felderítési céllal.

Március 4-én, aznap, amikor Szkripalék megbetegedtek, a két orosz a térfigyelő kamerák felvételeinek tanúsága szerint Szergej Szkripal házának környékén mozgott, és a Scotland Yard szerint ekkor juttatták a volt kettős ügynök házának bejárati ajtajára a Novicsok méreganyagot.

A két férfi még ugyanaznap visszatért Londonba, és a Heathrow repülőtérről az Aeroflot késő esti járatával hazautazott Moszkvába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?