Külföld
Dmitrij Peszkov - TASR/AP-felvétel

Moszkva szerint az érvényben lévő atomalkunak nincs alternatívája

MTI

2018. április 25. 15:51

Moszkva | A 2015-ös iráni atomalkunak jelenleg nincs alternatívája - szögezte le Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerdán, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok és Franciaország felvetették, hogy új, átfogó megállapodást kellene kidolgozni az iráni nukleáris kérdésben.

"Támogatjuk az egyezmény jelenlegi formájának megőrzését" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Peszkov. "Úgy véljük, hogy pillanatnyilag nincs alternatívája" - tette hozzá.

A Kreml-szóvivő megkérdőjelezte, hogy megismételhető-e az a több ország részvételével folytatott, míves diplomáciai munka, amely elvezetett a 2015 nyarán létrejött nemzetközi megállapodáshoz.

"Azok az erőfeszítések elismerést érdemelnek" - nyomatékosította. "Kétlem, hogy egy ilyen sikeres munkát meg lehetne ismételni a jelenlegi feltételek mellett" - vélekedett.

Az atomalkut az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kötötte Iránnal. Ebben az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért.

Donald Trump amerikai elnök május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az általa többször is kifogásolt egyezményt, és újabb büntető intézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben. Trump kételkedik benne, hogy Teherán eleget tesz kötelezettségeinek, holott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelése szerint Irán betartja a megállapodást. A Washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő - hogy elhárítsa a 2015-ös atomalku felmondásának veszélyét - felvetette egy új, hosszú távú, kiterjesztett egyezmény lehetőségét, amely megnyugtató válaszokat adhatna az amerikai aggályokra, és az atomprogram mellett Irán rakétaprogramját, illetve térségbeli befolyását is korlátok közé szorítaná.

Önnek ajánljuk