Külföld

Merkel csúf vereséget szenvedhet a hétvégén

Berlin | Megelőzheti Angela Merkel pártját az Alternatíva Németországnak (AfD) az ország egyik keleti tartományában.
MTI

2016. szeptember 2. 15:20

Az Insa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a kormányzó szociáldemokraták (SPD) a szavazatok 28 százalékára számíthatnak vasárnap a mecklenburg-elő-pomerániai választáson. Ez ugyan jelentős visszaesés a 2011-ben tartott Landtag-választáson elért 35,6 százalékhoz képest, de az SPD így is nagy fölénnyel szerezheti meg az első helyet. Viszont a második helyen a 2013-ban alapított AfD végezhet a szavazatok 23 százalékával. Angela Merkel pártja, a CDU 20 százalékos eredménnyel a harmadik helyre szorulhat, ami története legrosszabb eredménye lenne a tartományban.
 
Munkanélküliség és menekültkérdés
 
A ZDF köztelevízió előző heti felmérése alapján a választók a helyben nagy problémának számító munkanélküliség után a menekültügyet tartják a második legfontosabb témának. A menekültügy annak ellenére fontos téma, hogy az ország északkeleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományban rendkívül kevés menedékkérő, illetve külföldi él. Az 1,6 millió lakosú Meckelnburg-Elő-Pomerániában a tartományok közötti elosztási rendszer alapján a Németországba érkező menedékkérők 2 százalékát kell elhelyezni, tavaly csupán 20 ezer került a tartományba. A külföldi állampolgárok aránya 3,7 százalék, míg az országos átlag 10,5 százalék.
 
A legszegényebb tartomány
 
Mecklenburg-Elő-Pomeránia egy sor további szempontból is különleges. Például az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában. A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami az országos 6,1 százalék másfélszerese. A kevés munkalehetőségnek tulajdonítható, hogy a tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta.
Az egyik legritkábban lakott – négyzetkilométerenként 70 fős népsűrűségű – Mecklenburg-Elő-Pomeránia szinte minden egyéb metszetben a legkevesbé fejlett tartományok közé tartozik. Különösen Lengyelországgal határos keleti része, ahol az emberek még a tartományi átlaghoz képest is tovább munkanélküliek, kisebb a jövedelmük, kevesebb a tartalékuk, és korábban is halnak.
 
Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?