Külföld

Megszüntetik a keretszámrendszert

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti.
MTI

2012. december 17. 09:30

 

A Fidesz egyetért a kormány javaslatával, az MSZP rögtönzésről, az LMP "kódolt üzenetről" beszél. A tárcavezető már hétfőn tárgyalna a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK). A HÖOK ugyanakkor irreálisnak tartja, hogy elmenjenek a tervezettnél egy nappal korábbra kezdeményezett találkozóra, mivel előzőleg semmiféle hatástanulmányt nem kaptak.
 
A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni - közölte Balog Zoltán. A tárcavezető   a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kormány "semmifajta tandíj bevezetésére nem hajlandó, nem készül" és nem is látja azt szükségesnek.
    
Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti.
    
Előző nap Orbán Viktor kormányfő a Facebookon megjelent videoüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.
    
Balog Zoltán sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási képzés sokba kerül, az állam célja ezért, hogy a tandíj nélkül, állami támogatással megszerzett diplomájukat a diákok itthon kamatoztassák.
    
A miniszter arra kérte a HÖOK vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról. Balog Zoltán kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe.
    
A HÖOK szerint irreális, hogy elmenjenek a Balog Zoltán szakminiszter által hétfőre kezdeményezett találkozóra, hiszen előzőleg semmiféle hatástanulmányt nem kaptak, így nem tudják, hogy pontosan miről lehetne tárgyalni - közölte Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja a Klubrádió beszámolója szerint.
    
Mint a rádió honlapján olvasható, Kiss Dávid azt mondta, a HÖOK szerint még nagyobb lett a bizonytalanság a felsőoktatási rendszerben, a Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter sajtótájékoztatóján elhangzottak pedig ellentmondanak mindannak, amit a kormány az utóbbi időben kommunikál.
     
A HÖOK vezetői olyan anyagot szeretnének kapni, amelyből legalább a sarokpontokat megismerhetik. Például, hogy mi történik a Diákhitel 2-vel, illetve megmaradnak-e a hallgatói szerződések. Ezek nélkül nem tudnak véleményt alkotni és dönteni - közölte Kiss Dávid.
    
A Hallgatói Hálózat szerint biztosra vehető, hogy a kormány "csak ártani tud a felsőoktatásnak".
    
A diákszervezetnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint nemcsak a drasztikusan csökkentett keretszámok ellen, hanem a döntéshozatal átláthatatlansága, "az igazságtalan, röghöz kötésen, az egyetemek kivéreztetésén alapuló, szociálisan vállalhatatlan rendelkezések ellen" tiltakoznak.
    
Kövér László szerint a kormány nem készítette elő a "politikai talajt" a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, és nem számolt azzal, hogy lesznek olyanok, akik a diákok mögött a saját sérelmeikért akarnak revansot venni. "A kormány ezeket a bejelentéseket, kiszivárogtatásokat úgy tette meg, hogy nem készítette elő a politikai talajt", nem kezdett el beszélni arról, hogy mi az a probléma, amelyet meg akar oldani, hanem evidensnek vette, hogy mivel a téma tavaly és tavalyelőtt már szóba került, logikus az, amit tenni fog, és azt az érintettek is így fogadják majd.     A kabinet nem számolt azzal, hogy "az emberi emlékezet véges", illetve vannak olyanok, akik a diákok mögött, a "saját sérelmükért való revansvétel" vagy a saját területeiket érintő folyamatok megállítása okán abban érdekeltek, hogy most nagyobb botrány legyen ebből az intézkedésből, mint tavaly vagy tavalyelőtt - fejtette ki álláspontját a házelnök az M1-nek adott, vasárnap este sugárzott interjújában.
    
A Fidesz egyetért azzal, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás azoknak, akik Magyarországon szeretnének dolgozni. Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője közleményében azt írta: pártja nagy várakozással tekint a szerdai kormányülés elé, ahol döntenek a részletekről.
    
A Fidesz arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne hergeljék a tanulni akaró, jó szándékú, jövőjükért aggódó diákokat.
    
Az MSZP szerint a kormánynak nincs koncepciója a felsőoktatás átalakítására, csak rögtönöz, és ezt kommunikációs trükkökkel próbálja elfedni. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a legutóbbi javaslat nincs kiérlelve, a szakma sem tudja értelmezni, és alighanem még a szaktárcát is meglepte, hiszen Balog Zoltán erőforrás-miniszternek három napja van kidolgozni a megfelelő kormányrendeletet.
    
Tóbiás József kifejtette: a felsőoktatás jövőjéről tárgyalásokra lenne szükség, a miniszterelnök viszont "fordítva ül a lovon", előbb hoz döntéseket, és csak utána egyeztet róluk.
    
Az LMP szerint ""kódolt üzenet" volt Orbán Viktor miniszterelnöknek a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos bejelentése.
    
Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem lehet tudni pontosan tudni, mit jelent a kormányfő szombati nyilatkozata.
 
Önnek ajánljuk
Ján Kuciak

Két éve ölték meg Kuciakot

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

A Bayern, a Napoli és a Fradi a tévében

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.