Kitessékelt nyugati közvetítők

Belgrád/Szkopje. A macedón miniszterelnök kitessékelte hivatalából James Pardew amerikai és Francois Léotard európai uniós közvetítőt. Ljubcso Georgijevszkit állítólag az dühítette fel, hogy Pardew azt követelte: a macedón rendőrség egyelőre ne térjen viszsza a válságövezetekbe.

Belgrád/Szkopje. A macedón miniszterelnök kitessékelte hivatalából James Pardew amerikai és Francois Léotard európai uniós közvetítőt. Ljubcso Georgijevszkit állítólag az dühítette fel, hogy Pardew azt követelte: a macedón rendőrség egyelőre ne térjen viszsza a válságövezetekbe. Akkor telt be a pohár, amikor az amerikai közvetítő azzal állt elő, hogy a macedónok rosszul bánnak az idrizovai rendőrközpontban tanuló albánokkal, és meg akartak erőszakolni egy albán nőt, aki ugyancsak a rendőriskolába jár. A Beta hírügynökség szkopjei kormányforrásokból úgy értesült, hogy Georgijevszki ezután felállt, s közölte, hogy vége a találkozónak, majd arra kérte tárgyalópartnereit, hogy hagyják el az irodáját. Mindez szerdán történt, s brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy Léotard és Pardew fel volt háborodva Georgijevszki viselkedése és neveletlensége miatt.

A szkopjei nemzetbiztonsági kabinet úgy döntött, hogy végrehajtják Trajkovszki államfő béketervét, s ennek értelmében a macedón biztonsági erők az EBESZ-megfigyelők és a NATO-katonák kíséretében visszatérnek a válságövezetekbe, vagyis azokra a területekre, amelyek korábban az albán lazadók kezén voltak. A nyugati közvetítőket a belügyminiszternek az a bejelentése aggasztotta, hogy a macedón rendőrök térnek vissza oda, mert a gerillák szerint ez a harcok kiújulásához vezethetne.

Szkopjéban kezdett tegnap tárgyalásokat Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Chris Patten, az EB külkapcsolatokért felelős tagja a rendezési folyamat harmadik szakaszára való áttérésről. A brüsszeli bizottság azt is tervbe vette, hogy e folyamat anyagi támogatásának biztosítása érdekében október 15-ére nemzetközi adományozó konferenciát hív össze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?