Külföld

Kína a Szovjetunió sorsára juthat, ha nem győzi le a korrupciót

Peking | Szovjet típusú összeomlás várhat Kínára, ha az ország vezetése nem lép fel még határozottabban a korrupció ellen - figyelmeztetett a Zsenmin Zsipao című központi pártlap szerdai vezércikkének szerzője.
MTI

2017. november 15. 11:16

Jang Hsziao-tu, akit októberben újonnan választottak be a Kínai Kommunista Párt 25 tagú politikai bizottságába, leszögezte: ha nem sikerül legyűrni a korrupciót, akkor fennáll a veszély, hogy "a vörös ország színt válthat".

Szokatlanul közvetlen és éles megfogalmazású bírálatában Jang úgy vélte, hogy "egy korábbi időszakban" hagyták, hogy a korrupció olyan méreteket öltsön, amelynek következtében a párt vezetése meggyengült, lazult az ellenőrzés, és ideológiai fásultság uralkodott.

"A párt és az ország népe ugyanarra a régi útra léphet rá, amely tönkretette a Szovjetuniót és a keleti blokkot" - írta Jang, aki egyben a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ellenőrzési miniszter tisztségét is betölti.

Kifejtette: Hszi Csin-ping elnök forradalmi eredményeket ért el a korrupció elleni harcban azzal, hogy "a kés élét befelé fordította". Ugyanakkor a párt politikai ökoszisztémáját még számos szennyező tényezőtől meg kell szabadítani, és a korrupció elleni küzdelem továbbra is nehéz és összetett probléma. Jang hozzátette azt is, hogy e tekintetben már nincs visszaút, csak előre lehet haladni, és nem szabad szünetet tartani vagy megpihenni.

A pártlapban megjelent legújabb vezércikk erős jelzés abba az irányba, hogy Hszi Csin-ping továbbra is mélyen elkötelezett a korrupció felszámolása mellett, annak ellenére, hogy pár hete az elnök jobbkezének, Kína második legnagyobb hatalmú politikusának számító Vang Csi-sant leváltották a korrupció elleni hivatal éléről.

Vang Csi-san utódja, Csao Le-csi egyébként hasonlóan erős szavakat használó vezércikket írt a témában a Zsenmin Zsipao múlt szombati számában.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.