Külföld

Kihantolták Arafat földi maradványait

Rámalláh | Kihantolták kedden Jasszer Arafat néhai palesztin vezető földi maradványait, hogy nemzetközi igazságügyi szakértők meg tudják állapítani, mérgezés áldozata lett-e vagy sem - jelentették be palesztin tisztségviselők Rámalláhban.
MTI

2012. november 27. 09:50

 

Arafat maradványait egy mauzóleumban helyezték el annak idején, november 13-án kezdték előkészíteni a kihantolást, és most elszállították egy közeli mecsetbe, ahol palesztin orvosok mintákat vesznek a csontjaiból. Az iszlám törvényei szerint muzulmán ember maradványait csak muzulmán hitűek érinthetik.
   
Az exhumálásra a ciszjordániai városba érkeztek francia, svájci és orosz szakértők is, akik megkapják, majd hazájukban megvizsgálják a mintákat. Arafat hálószobájából, irodájából és személyes tárgyaiból már korábban vettek mintákat. Maradványait még kedden visszatemetik katonai tiszteletadás mellett - tették hozzá a nyilatkozó tisztségviselők.
   
A néhai palesztin vezető halálának okát azért vizsgálják, mert egy svájci intézet szakértői rendkívül mérgező, halált okozó radioaktív anyagot, polóniumot találtak egy ruhadarabon, amely állítólag az övé volt. Az ügyben a franciaországi Nanterre ügyészségén rendeltek el nyomozást, miután a palesztin vezető özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen gyilkosság miatt.
   
Arafat 2004 novemberében halt meg egy franciaországi kórházban, egy hónappal azután, hogy hirtelen megbetegedett. Noha halálának közvetlen oka agyérkatasztrófa volt, soha nem derült ki, mi volt az a betegség, amely miatt kórházba kellett szállítani, de azóta is azt gyanítják az arab világban, hogy Izrael megmérgeztette. Izrael tagadja ezt.
   
Elképzelhető, hogy Arafat maradványainak vizsgálata alapján sem tudják megfejteni a rejtélyt. A polónium 210-es atomszámú izotópja gyorsan lebomlik, és egyes szakértők azt állítják, nem lehet tudni, hogy a maradványokból vett minták elegendők-e a vizsgálathoz.
Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?