Külföld

Egy évvel meghosszabbította Alekszej Navalnij próbaidejét a moszkvai bíróság

Moszkva | Egy évvel, 2019. július 8-ig meghosszabbította hétfőn egy moszkvai kerületi bíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus felfüggesztett szabadságvesztésének próbaidejét.
MTI

2018. június 26. 08:05

- TASR/AP-felvétel

A hosszabbítást a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat kérte, arra hivatkozva, hogy Navalnijt három alkalommal is felelősségre vonták a közigazgatási törvények megsértése miatt. A politikust a hatósággal való szembeszegülés és nem engedélyezett tüntetések szervezése címén vonták felelősségre.

Navalnij, aki ügyvédjének betegségére hivatkozva a tárgyalás alatt több alkalommal is eredménytelenül kérte az eljárás felfüggesztését, közölte, hogy fellebbezni fog a moszkvai városi bíróságnál. Olga Mihajlova, a politikus jogi képviselője az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az ítélet, hatálybalépése esetén, meghosszabbíthatja Navalnijnak a választásoktól való eltiltását - a politikus 2021-ig már így sem élhet passzív választójogával -, és egyúttal alapot adhat a büntetés-végrehajtásnak arra, hogy kérvényezze a felfüggesztett szabadságvesztés letöltendőre változtatását.

A bíróság az úgynevezett Kirovlesz-ügyben hozott ítéletet. Navalnijt és vádlott-társát, Pjotr Oficerov üzletembert egy bíróság - az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata alapján megismételt eljárás során - tavaly februárban bűnösnek találta 16 millió rubeles sikkasztás miatt. A politikus öt-, Oficerov pedig négyévi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fejenként 500 ezer rubeles pénzbírság mellett. Az ítélet a fellebbezés elutasításával hatályba lépett. 

A verdikt kihirdetésénél Navalnij jogi képviselője közölte, hogy ismét az EJEB-hez fordul, amely 2016. februárban 3,4 millió rubeles kártérítést ítélt meg a politikusnak azon a címen, hogy a Kirovlesz-ügyben 2013-ban elindított, első bírósági eljárás során az illetékes orosz törvényszék megsértette a politikus emberi jogait. Emiatt az orosz legfelsőbb bíróság 2016 novemberében megsemmisítette az ítéletet, és elrendelte a perújrafelvételt.

Navalnij, aki 2009-től Nyikita Belih kirovi kormányzó tanácsadója volt, az eredeti perben ötévi letöltendő börtönbüntetést kapott. A második eljárás ezt felfüggesztettre változtatta, mindkét elítélt esetében meghagyva az eredetileg meghatározott pénzbírságot. 

2018. június 14. 10:35

Szabadlábra helyezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust

Belihet egyébként 2016 júniusában 400 ezer eurónyi kenőpénz elfogadásának vádjával letartóztatták, majd idén februárban nyolcévi letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A volt kormányzó tagadta bűnösségét.

Egy moszkvai bíróság egy másik, az úgynevezett Yves Rocher-ügyben tavaly augusztusban az eredeti időszakhoz képes szintén egy évvel, 2020. december 30-ig hosszabbította meg Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaidejét, ami miatt a politikus nem is jelöltetheti magát választott tisztségre.

Az Yves Rocher-ügyben Navalnijt és fivérét eredetileg 2014 végén ítélték el csalás és pénzmosás vádjával. A politikusra három és fél év felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A vád szerint a fivérek 4 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és egy másik cégnek. Az ítélet annak ellenére született meg, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója közölte: cége "semmilyen kárt" nem szenvedett a Navalnijék szállítmányozási cégével folytatott együttműködés során.

Az EJEB 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság idén áprilisban helybenhagyta azt.

A 42 éves Alekszej Navalnij - aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt - a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - a függőben lévő büntetéseire hivatkozva - elutasította jelöltként való bejegyzését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

21 Savage szabadlábon

Miből él az elnökjelölt?

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?