A családi élet kérdéseivel foglalkoztak a püspöki szinódus első hetén

Vatikánváros |

<p>Kétszáznegyven felszólalás &nbsp;hangzott el eddig a Vatikánban a családról szóló püspöki szinóduson - mondta el Federico Lombardi szentszéki szóvivő a munkák első hetének pénteki összefoglalóján.</p>

Ferenc pápa - a szerdai általános audienciát kivéve - mindig jelen volt a szinóduson és végighallgatta a felszólalásokat.  Eddig egyetlen egy alkalommal, az október 6-i nyitóülésén szólalt fel - mondta Lombardi atya.

A szentszéki szóvivő közölte, hogy a szinódus első hetének eredményeit október 13-án Erdő Péter bíboros jelentése foglalja össze. A bíboros a szinódus főrelátori tisztségét tölti be, vagyis a szinódus első ülésnapján felvezette a püspöki találkozó témáit, majd a vita első hete után ezeket össze is foglalja.

A szinóduson eddig a családi élet legkülönbözőbb aspektusai szerepeltek. A püspökök többek között kitértek arra, miként tudja az egyház felkészíteni a fiatalokat a tudatos párválasztásra. Elhangzott, hogy a házasságra előkészítő jegyesoktatást a párok többnyire meggyőződés nélküli kötelességnek tartják.

Központi témaként szerepelt az elvált majd polgárilag újraházasodott hívők áldoztatása, amit a szinódus résztvevői egyháztani és egyházjogi szempontból is megvizsgáltak. A tanácskozás kitért az egyházi esküvők érvénytelenítésének egyszerűsítésére. Hangsúlyozták, hogy a házasságokat semmissé nyilvánító egyházi bíróságokon több felkészült laikus bíróra van szükség, és közöttük több nőre is.

Szó volt a férfi és nő egységére épülő házasságról, a mai társadalmat uraló ateista világszemléletről, és az azonos neműek közötti párkapcsolatról. A felszólalások érintették a bioetikát, a génmanipulációt, a természetes fogamzásgátlást, a gyereknevelést és a családok anyagi nehézségeit. Az egyik szinódusi atya személyes tapasztalatai alapján beszámolt arról, hogyan nőtt fel elvált szülők gyermekeként. 

Az afrikai püspökök országaik családkultúrájáról számoltak be, szó volt az iraki és az egész közel-keleti térségben élő családokról is, valamint a muzulmán-katolikus vegyes házasságokról. Erdő Péter a magyarországi helyzetet is ismertette a szinódussal. Felszólalása arra keresett választ, milyen társadalmi kényszer magyarázza az együttélések tömeges  elterjedését. A bíboros ezt mindenekelőtt az egzisztenciális és munkahelyi bizonytalansággal magyarázta.

Az október 19-én véget érő szinódus a jövő héten munkacsoportokban folytatódik. A püspökök kidolgozzák és megszavazzák a tanácskozás végső jelentését. "A záródokumentumot nagy várakozás előzi meg. Nehezen elképzelhető, hogy nem tartalmaz majd újdonságot akár az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozásával kapcsolatban is" - hangoztatta Antonio Sciortino atya a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilap főszerkesztője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?