Külföld

A 2013-as év legsúlyosabb terrorcselekményei - KRONOLÓGIA (1. rész)

Budapest | A nagy hírügynökségek 2013-ban is gyakran számoltak be véres terrorcselekményekről, az iraki, afganisztáni és szíriai polgárháborúban elkövetett, százak életét követelő merényletek mellett "felkerült" a terror térképére Nigéria, Kenya és Mali is.
MTI

2013. december 17. 15:02

A politikai és vallási indíttatású terrorcselekmények áldozatai gyakran ártatlan civilek, újságírók, fotóriporterek, a segélyszervezetek munkatársai. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az év legsúlyosabb merényleteiről:

    2013. január 10. - PAKISZTÁN: A délnyugat-pakisztáni Kvetta városában, Beludzsisztán tartomány székhelyén három robbantásban összesen 126 ember veszítette életét, több mint 270-en megsebesültek. A főként síita áldozatokat követelő merényletért egy radikális szunnita szervezet vállalta a felelősséget. A nap folyamán az északnyugaton fekvő Mingorában egy muszlim prédikátorokat képző központban is bomba robbant, itt 22 ember vesztette életét. Pakisztán a radikális iszlám terrorizmus egyik központja, ahol az al-Kaida terrorhálózat tagjai és az afganisztáni tálibok is ténykednek, s gyakran követnek el merényleteket civilek ellen.
    2013. január 16. - ALGÉRIA: Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista fegyveresek nyolcszáz túszt ejtettek a Szahara belsejében található ain-amenászi földgáztelepen. A különleges erők január 19-én megrohamozták a telepet, a fegyveres akció során 685 algériai és 107 külföldi munkást kiszabadítottak, de a lövöldözésben 67 túsz (közülük 42 külföldi állampolgár) és 29 iszlamista fegyveres életét vesztette.
    2013. február 6. - TUNÉZIA: Tuniszban agyonlőtték az egyik legnagyobb ellenzéki formáció főtitkárát, majd július végén - a rendőrség szerint ugyanazzal a fegyverrel - meggyilkolták egy másik ellenzéki tömörülés vezetőjét is. A merényleteket egy betiltott iszlamista szervezet tagjai követték el, akiknek hátországa ellen a hadsereg augusztusban offenzívát indított.
    2013. február 21. - SZÍRIA: A két éve tartó szíriai konfliktus kezdete óta a legvéresebb napot jegyezték fel Damaszkuszban, ahol pokolgépes merényletekben 83 ember, többségük civil vesztette életét összehangolt öngyilkos robbantásokban, ugyanezen a napon vidéken 38 halálos áldozata volt a merényleteknek. A több mint 120 ezer áldozatot követelő polgárháborúban egyik fél sem válogat az eszközökben, s mindketten a másikat vádolják a legsúlyosabb terrorcselekmények, sőt háborús bűnök - mint az augusztus 21-i, vegyi fegyverrel elkövetett és több száz ember életét követelő támadás - elkövetésével. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet adatai szerint az újságírók számára Szíria a legveszélyesebb állam a világon.
    2013. április 14. - SZOMÁLIA: A főváros Mogadishuban fegyveresek rohanták meg a legfelsőbb bíróság épületét, ahol tűzpárbaj végén felrobbantották magukat, a támadás 34 polgári lakos életét oltotta ki. A merényletet az as-Sabab iszlamista milícia vállalta magára, amely a két évtizede polgárháború sújtotta afrikai ország egy részét ellenőrzése alatt tartja. Szomáliában gyakorlatilag nincs működő államhatalom, a nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormány mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, akik az utóbbi időben ismét aktivizálódtak.
    2013. április 16. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: A Boston Marathon futóverseny céljában két házilag készített pokolgép robbant fel, a merényletnek három halálos áldozata és 180 sebesültje volt. A robbantást egy csecsen születésű, de Amerikában felnőtt és amerikai állampolgársággal rendelkező fiatal testvérpár követte el, egyiküket három nappal később a rendőrség lelőtte, a másikat sebesülten elfogták.
    2013. május 11. - TÖRÖKORSZÁG: A szír határ közelében fekvő Reyhanli városában két autóba rejtett pokolgép robbant fel, a merényletnek 52 halottja volt. Az eddigi legvéresebb törökországi terrorcselekményért a felelősséget a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) vállalta.
    2013. május 13. - LÍBIA: A kelet-líbiai Bengáziban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy kórház közelében, a merényletben legalább tizenöt ember meghalt. A Moammer Kadhafi diktátort 2011-ben elűző forradalom fészkének számító Bengáziban radikális iszlám terroristák egyre gyakrabban követnek el pokolgépes merényleteket. Líbiában nő az instabilitás, a biztonsági helyzet törékeny, s a hadsereg képtelen megfékezni az iszlamista milíciákat.
    2013. május 15-21. - IRAK: Egy hétig tartó, összehangolt robbantásos merényletek és lövöldözések összességében több 440 áldozatot követeltek Irakban. A vallási ellentétek és hatalmi harcok dúlta arab országban a terror a mindennapok része lett, a biztonsági helyzet öt éve a legrosszabbnak számít. Szinte minden hónapra esett több tucat halálos áldozatot követelő merénylet és az erőszak ördögi köre megtörhetetlennek látszik: a terrorcselekmények áldozatainak száma már szeptember végén túllépte az ezret.
    2013. május 22. NAGY-BRITANNIA: Londonban két afrikai férfi a nyílt utcán, brutális módon gyilkolt meg egy brit katonát. A helyszínen elfogott két tettes a londoni radikális iszlám hitszónokok közösségeit látogatta, egyiküket Kenyában már állt bíróság előtt, mert azzal gyanúsították, hogy a szomáliai iszlamista as-Sabab milícia tagja.
  

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.