Zeman éveken át a V4-ek bővítését szorgalmazta, Čaputová és Pavel sem ellenzi

Miloš Zeman

Miloš Zeman cseh elnök szerint a Visegrádi Csoportot (V4) bővíteni kellene Szlovéniával, sok-sok éves igyekezete azonban a szavai szerint nem talált megértésre Magyarország részéről. Zeman erről szlovákiai búcsúlátogatása során beszélt kedden a Magas-Tátrában. Utódja, Petr Pavel és Zuzana Čaputová államfő is nyitott a bővítési tárgyalásokra.

„Államfőként és (előtte) kormányfőként is éveken át azt szorgalmaztam, hogy a V4-et bővítsük ki Szlovéniával” – idézte fel Zeman. Hozzátette, hogy Szlovénia részéről nagy igény van a belépésre, nagyobb, mint a V4-ek részéről a bővítésre. „Az volt az érzésem, a visegrádiak valamiféle elit klubnak tekintik magukat, amit már nem kellene bővíteni” – magyarázta a cseh elnök, hozzátéve, hogy neki más a véleménye.

Čaputová szerint a legfontosabb előzetesen azt tisztázni, mi a célja és értelme a V4-nek. „Bizonyos értelemben talán identitásválságon megyünk keresztül. Főleg azért, mert eltér a véleményünk néhány fontos kérdésben, mint például a jogállamiság tisztelete, és végső soron Ukrajna támogatásának kérdésében is” – mondta a szlovák államfő. Rámutatott, hogy az Európai Unió megkérdőjelezése a V4 egyes tagjai részéről ellentétes azzal, amiért maga a V4 létrejött.

Hozzátette, nem ellenzi a csoport együttműködésének kiszélesítését vagy a csoport bővítését, ha az működőképes lesz. „Egyértelműen a jószomszédi kapcsolatok fenntartása az érdekünk, a kulturális kapcsolatok, a jó emberi kapcsolatok. De ami a Visegrádi Csoport politikai küldetését illeti, érzésem szerint el kell gondolkodnunk azon, milyen hozzáadott értéket jelent a tagállamok számára a V4-es tagság” – jelentette ki Čaputová.

A V4-ek lehetséges bővítésével kapcsolatban Petr Pavel megválasztott cseh államfő is nyilatkozott a TASR-nek adott interjúban. Szerinte a nagyobb rugalmasságról kell tárgyalni. „Már most is sokszor V4+2-ként működünk, tehát el lehet gondolkodni a további együttműködési formákon, melyek során több közép-kelet-európai országot vonhatunk be a közös álláspontok kialakításába” – jelentette ki Pavel a megválasztását követően a TASR-nek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!