Közélet

Végre újraindult az érdekegyeztetés

Pozsony | A kormány a koronavírusjárvány enyhítése érdekében hozott gazdasági és szociális intézkedéseit a jövőben a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel is megvitatja – egyeztek meg a felek az érdekegyeztető tanács csütörtöki ülésén, amely az első ilyen találkozó volt a kormányváltás óta.
Molnár Iván

2020. május 22. 12:01

Igor Matovič
Igor Matovič kormányfő szerint a fő cél a munkahelyteremtés és a bérek növekedési ütemének a fenntartása. (Felvétel: Kormányhivatal)

„Szlovákia az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági válságával néz szembe, és ezt az időszakot csak úgy vészelhetjük át a lehető legkisebb veszteségekkel, ha mind összetartunk, a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek is” – mondta el a munkáltatókkal és szakszervezetekkel folytatott tárgyalásait követően Igor Matovič kormányfő, aki szerint a munkahelyteremtést és a bérek növekedési ütemének a fenntartását tartják a fő céljuknak. Ennek érdekében már az érdekegyeztető tanács csütörtöki ülésén megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy szakmai bizottságot, amely a nyugdíj- és az adórendszerrel kapcsolatos változásokon dolgozik majd.

„Olyan intézkedéseket tervezünk, amelyeknek köszönhetően a lehető leggyorsabban bestartolhatjuk a szlovák gazdaságot. Ez a bizottság foglalkozik majd a kurzarbeit, vagyis a rövidített munkavégzésre nyújtott állami bértámogatás kérdéskörével is”

– nyilatkozta Milan Krajniak munkaügyi miniszter. 

Az utóbbi részleteiről a tegnapi érdekegyeztető tanácson azonban egyelőre nem esett szó. „A kormány a német modellt vehetné alapul. A munkáltatóknak és a munkavállalóknak is be kellene szállniuk, hogy a rendszerben elegendő tartalék legyen” – tette hozzá Krajniak.

Munkahelyi betegség?

Az érdekegyeztető tanácson a munkáltatók és a szakszervezetek is ismertették a terveiket és a kormánnyal szembeni követeléseiket.

„Azt javasoltuk, hogy a koronavírusjárvány enyhítése érdekében hozott állami támogatások ne számítsanak adóbevételnek, és azt is, hogy a járvány elleni harc frontvonalán dolgozók a járvány miatt külön egészségügyi hozzájárulást kapjanak, ami elérné a bérük 100 százalékát”

– nyilatkozta Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) az alelnöke. A szakszervezetek azt is szeretnék elérni, hogy ha valaki a munkája során fertőződik meg a koronavírussal, akkor ezt ismerjék el foglalkozási megbetegedésnek.

Befagyasztott minimálbér

Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke szerint a munkáltatók ugyan örülnek az állami támogatásoknak, sokat közülük – a legkülönfélébb okok és bonyolult kritériumok miatt – azonban kizártak a támogatási rendszerből.

„Ők már egyeztetnek az ügyvédekkel, hogy emiatt pert indítsanak a Közegészségügyi Hivatal ellen. A mostani ülésünkön azt is megvitattuk, hogyan lehetne ezt megelőzni. A kormány részéről ígéretet kaptunk az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra”

– mondta el Machunka.

Mário Lelovský, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) az alelnöke szerint a járvány miatt módosítani kellene a munkajogi szabályokon is, rugalmasabbá téve a foglalkoztatást, és jövőre a minimálbér további emelését is befagyasztaná. Ez utóbbival kapcsolatban Marián Magdoško, a KOZ elnöke is elismerte, hogy ők is realisták, vagyis a bérekkel kapcsolatban nekik sem lehetnek túlzott elvárásaik. Matovič tegnap azt is elismerte, hogy nem fontolgatják azt a lehetőséget, hogy az alkalmazottaknak adott étkezési utalványokkal csak az éttermekben lehessen fizetni, ehelyett inkább az étkezési jegyek teljes felszámolását tartaná helyesnek, miközben az alkalmazottak az utalványok értékét készpénzben kapnák meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.