Közélet

Többen jutnak segélyhez

Pozsony | Szlovákiában történelmi mélyponton van a munkanélküliség, és ezzel párhuzamosan azok száma is visszaesett, akik jogosultak a munkanélküli-segélyre. A szaktárca azonban enyhítene a szabályokon, a segélyhez jövő év elejétől újra többen juthatnak hozzá.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. augusztus 4. 20:07

Az idei első félévben látványosan csökkent az állástalanok száma. Júniusra 7% alá esett vissza az olyan munkanélküliek aránya, akik azonnal munkába tudnának állni, ha kedvező állásajánlatot kapnának, ez történelmi rekord. Mára alig 222 ezren vannak a szlovákiai munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, 77,5 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. Ha nem is ilyen látványosan, de csökkent a munkanélküli-segélyre jogosultak száma is. A Szociális Biztosító által tegnap közzétett adatok szerint az idei első félévben átlagosan 32,8 ezren jutottak hozzá a segélyhez, csaknem 2 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A munkaügyi tárca azonban már kidolgozta a munkanélküli-segéllyel kapcsolatos új szabályokat, amelyek várhatóan jövő év elejétől lépnek életbe, és amelyeknek köszönhetően többen juthatnak majd hozzá a segélyhez. Ha a határozatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgozók elvesztik az állásukat, jelenleg erre akkor jogosultak, ha ennek az igénylését megelőző három évben legalább két évet dolgoztak, és be voltak jelentve a Szociális Biztosítónál. A segély összege ilyen esetben eléri az előző két évben megkeresett átlagos havi bruttó bér 50 százalékát. Ján Richter munkaügyi miniszter szerint az általa vezetett tárca által kidolgozott új szabályok szerint jövő év elejétől ehhez azonban már azok is hozzájutnának, akik az igénylést megelőző négy évben dolgozták le a két évet. Ezzel egy szintre hoznák a határozatlan idejű munkaszerződés alapján dolgozókat azokkal, akiket meghatározott időre alkalmaztak vagy önkéntesen fizetik az ehhez kötődő járulékot, ezek ugyanis már most is ez utóbbi szabály alapján jutnak hozzá a segélyhez.

A munkaügyi tárca azonban nem feledkezett meg a határozott idejű munkaszerződés alapján dolgozókról és az önként fizetőkről sem. Jelenleg ezeknek ugyanis csak négy hónapig jár a munkanélküli segély, míg az új szabályok szerint a jövő év elejétől már nekik is legfeljebb fél évig fizetnének. (SITA, mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.