Közélet

Tiltanánk a demokráciaellenes pártokat

Pozsony | A lakosság 53%-a nem engedné, hogy a demokrácia ellenzői pártot alapítsanak, és terjesszék nézeteiket a sajtóban – derül ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) felméréséből.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. november 25. 17:07

Ugyanakkor a megkérdezettek 37%-a szerint azok is pártot alapíthatnak, akik megszüntetnék a parlamentáris demokrácia rendszerét. Az IVO azért készítette a felmérést, mert Marian Kotleba és pártjának egyes kijelentései ellentétesek a parlamentáris demokrácia alapelveivel, s az intézet szerette volna felmérni a lakosság álláspontját. Az IVO arra is figyelmeztet, hogy a megyei választások eredménye nem támasztja alá a szélsőséges ĽSNS támogatottságának visszaesését, sőt a párt támogatottsága a parlamenti választások óta stabilizálódni látszik. A felmérés alapján a megkérdezettek 41%-a engedné, hogy a demokrácia ellenzői a sajtóban terjesszék nézeteiket, ugyanakkor a megkérdezettek 49%-a ellenzi.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"295208","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 369px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A válaszadók 49%-a engedélyezné, hogy nyilvános rendezvényeket szervezzenek, és demokráciaellenes véleményüket nyíltan kifejthessék, 42% viszont betiltaná ezeket. A demokrácia ellenzőinek legkevésbé adna teret Zsolna, Besztercebánya és Kassa megye, ellenben Pozsony és Nagyszombat megyéktől kapnák a legnagyobb szabadságot. A legnagyobb eltérés a pártok szimpatizánsai között mutatkozott meg. Míg a szélsőséges ĽSNS támogatói abszolút teret adnának a demokrácia ellenzőinek, addig leghatározottabban a KDH és a Híd támogatói lépnének fel velük szemben. Az SaS, a Smer és a Sme rodina, valamint az OĽaNO támogatói csak részben korlátoznák mozgásterüket. (SITA, ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.