Szeretettel harcolnak a homofóbia ellen

pridepozsi
Pozsony |

„Büszkék és elpusztíthatatlanok” – hangzik a pozsonyi szivárványos felvonulás idei jelszava. A 13. alkalommal megrendezésre kerülő pozsonyi Pride az őszi homofób terrortámadásra reagálva az LMBTQ+-közösség biztonságára fekteti a hangsúlyt. A szervezők az egyenlőség, a párbeszéd és a kölcsönös megértés megteremtésének lehetőségét hangsúlyozzák. A politikusok helyett a közösség tagjai és különböző előadók uralják majd a színpadot.

Immár hagyománnyá vált, hogy július harmadik szombatján a szivárvány különböző árnyalatai árasztják el a főváros utcáit – a többi európai városhoz hasonlóan Pozsonyban is évente megrendezésre kerül a Pride. A koronavírus-járvány idején a közegészség védelme érdekében online szervezték meg a rendezvényt, most azonban felszabadult fesztiválhangulatot ígérnek a szervezők. „Nyitva áll mindenki előtt, aki osztja az egyenlőség, a szabadság és a befogadás értékeit” – szögezték le hozzátéve, egyben jó lehetőség is a queer kultúra bemutatására, amelyet zenészek és előadók képviselnek majd a fesztiválon. „A kutatások már régóta alátámasztják, hogy azok az emberek, akik személyesen ismernek valakit az LMBTQ+-közösségből – barátaik közül, a családban, munkahelyen vagy az iskolában, elfogadóbban állnak az LMBTQ+-emberekhez és azok jogaihoz. A Focus ügynökség 2022 októberében végzett reprezentatív felmérése szintén azt mutatja, Szlovákiában az emberek 53%-a még mindig nem ismer személyesen egyetlen meleg vagy leszbikus személyt sem, és ezen szeretnénk változtatni” – jelentette ki Martin Macko, a Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakosť) igazgatója, mely 2013-tól a pozsonyi Pride társszervezője.

Gyógyír a homofóbiára

„A 2023-as fesztivál sajátos és rendkívül nagy kihívást jelentő témája az LMBTQ+-közösség biztonságának kérdése lesz a 2022 októberében a Tepláreň előtt elkövetett terrortámadás és az áldozatokra való megemlékezést követően. Ezért választottuk a büszkék és elpusztíthatatlanok szlogent, hogy megmutassuk, az LMBTQ+-emberek mindig itt voltak és mindig is itt lesznek, függetlenül a fenyegetésektől, akadályoktól, erőszaktól vagy a kiirtásukra irányuló kísérletektől” – mondta Jana Mičeková, a Szivárványos büszkeség egyesület elnöke. A 13. évad jelképévé egy elpusztíthatatlan szivárványszínű zászló vált, amely egy különleges, rendkívül ellenálló anyagból készült.

Újdonság az is, hogy most először konkrét személyek adják az arcukat és hangjukat az eseményhez – Radka Trokšiarová, a terrortámadás túlélője, Charlotte Srnčík transznemű aktivista, valamint Vojtík és Erik Žigmund zenészek. Mičeková a Denník N-nek adott interjúban kiemelte, ezzel is szeretnének rámutatni, hogy az LMBTQ+-közösség tagjai közöttünk élnek. „Saját családjuk, munkájuk vagy művészi tehetségük van. Ők ugyanolyan fontos részei a szlovák államnak és a szlovák nemzetnek. Azt, hogy egy bizonyos csoport kisajátítja a szlovák zászlót, és úgy bánik vele, mintha a sajátja lenne, abszolút szemtelenségnek tartom” – nyilatkozta Mičeková, aki heteroszexuálisnak vallja magát, de azt szeretné, ha gyermeke egyenlő és toleráns társadalomban élhetne.

A Pride több év után visszatér a Szabadság térre, s ez lesz az első tömegrendezvény, amelyre a tér felújítása után sor kerül. A rendezvény fővédnökségét első alkalommal Silvia Hroncová kulturális miniszter és Jana Dubovcová igazságügyi miniszter vállalta, valamint hagyományosan Juraj Droba, a Pozsonyi Megyei Önkormányzat elnöke és Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere is beállt a kezdeményezés mögé.

Míg Mária Patakyová volt emberjogi biztos az esemény elkötelezett támogatója volt, addig utódja, Róbert Dobrovodský a Postoj konzervatív portálnak azt nyilatkozta, nem vesz részt a felvonuláson, és a szivárványos zászlót sem tűzi ki a hivatal épületére. Dobrovodský kifejtette, ombudsmanként minden közösségnek segíteni akar, de nem olyan tevékenységekkel, amelyeket az ideológiai diskurzusában való részvételként lehetne értelmezni. „Szeretnék foglalkozni az emberi jogok megsértésével, beleértve az LMBTQ+-személyek jogait is, de míg például a civil szektor szimbolikusan védi azokat, addig az állami intézményeknek kötelességük az emberek jogait a törvény értelmében konkrét módon, esetről esetre védeni” – fogalmazott.

Jogegyenlőség

Dubovcová már ombudsmanként is fontosnak tartotta a jogegyenlőség biztosítását a szexuális kisebbségek számára, s ezúttal tárcavezetőként szólal fel a Pride-on. Mária Kolíková (Saska) igazságügyi miniszterként szintén beszédet mondott a tavalyi felvonuláson, idén a választáson induló politikusok azonban nem kapnak szót. A liberális politikus Facebook-oldalán méltatta a felvonulást, amely szerinte „esély arra, hogy új Szlovákiára ébredjünk, ahol mindannyian egy hajóban evezünk”. „Az LMBTQ+-kisebbséghez tartozó emberek egyenlőségéről és méltóságáról már minden elhangzott. Csak ki kell nyitnunk a szívünket, és el kell fogadnunk azokat közöttünk, akik nem akarnak mást tőlünk, mint toleranciát, elfogadottságot és befogadást. Ez nem kerül pénzbe, nem fenyegeti az értékeinket, nem veszélyezteti a családjainkat. Azok, akik ennek ellenkezőjét hirdetik, mélyen tévednek. Ha a mi értékünk a szeretet, hogyan fenyegethetne minket valaki, aki semmi mást nem kínál nekünk, csak szeretetet?” – jegyezte meg.

Pozsonyban egyébként szombaton egy másik felvonulásra is sor kerül, mely a „Büszkék a családra” címet kapta. Ez egyfajta ellentüntetés, melynek fő üzenete, hogy semmilyen más kapcsolat nem ér fel egy férfi és egy nő házassága által alapított családdal. Az előző években nem került konfliktusba egymással a két tábor, a Pride célja a szeretet és elfogadás hirdetése, s a rendezvényt megelőző hetekben sem foglalkoztak különösebben az ultrakonzervatív kezdeményezéssel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?