Közélet

Székely panelek, székely fenyvesek

Csikorog az első kerék, kanyargunk a hegyek között. Az erdei parkolókat kóbor kutyák felügyelik, párosával. A mocskos placcokra az emberek csak szemetelni járnak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. augusztus 19. 14:44

globális felmelegedés

KISS TIBOR NOÉ

Sötétlő fenyvesek, a lejtőkön birkanyájak. Lassan ereszkedünk mi is, az egyik pillanatban egy párás tisztást látunk, a másikban panelházakat. Lakótelep a város szélén, Sepsiszentgyörgy. A Kós Károly utca hangulata meghittebb, a fák lombkoronái közt a napfény nem hatol át. Áthatol viszont az Erzsébet park hosszú törzsű hársai között. Megcsillan a fény a nevenincs dísztó víztükrén. Tavirózsa, sziklakert. Sakktábla, malomtábla, a sétány aszfaltjára festve. Az anyukák babakocsit tolnak, a gyerekek a sövénylabirintusban sikonganak, hol a kijárat. A Vitéz Mihály tér felé hagyjuk el a dzsungelt, a kis Mauglikat. A helyiek csak Lótérnek nevezik a buckázott teret, ahol 1984-ben a 12 esztendős Vaszi Jánoska teste darabokra szakadt. Terrortámadás a román államiság ellen, hangzott a hivatalos verzió, miután felrobbant a bomba. A téren mintha még ma is bombatölcsér tátongana. Betontörmelék, mázsás kövek, márványtömbök, gyom mindenfelé. A háttérben a Szakszervezetek Művelődési Házának színtelen homlokzata, a Hotel Bodok kitört ablakai. Egy kislány biciklizik felfelé az emelkedőn, aztán eltűnik a fenyőfák mögött.

u u u

Panelházak, blokkházak. Az ezredik erdélyi tömbház a Gróf Mikó Imre út és a Nicolae Balcescu vagy a Grigore Balan sarkán. Egyik sarok olyan, mint a másik, minden sarkon álltunk már. A kocsiból nézzük a blokkházakat, a tömböket, amelyek Murmanszkban, Minszkben, Szczecinben és Szarajevóban is ugyanazt jelentik. A kollektivizmust és a kontrollt, a szürke árnyalatait. Azokat a tereket, ahol a piros, a kék, a sárga, a zöld is egy – szürke. Tévedésből áthajtunk a szürke Olton. Nyolcemeletes blokkok, fenyőfák és a román katona monumentális emlékműve. A szélben román zászló lobog, a háttérben szürke viharfellegek. Egy panelház íve oldja fel a szigorú képet, félkör alakú kockaház az utcasarkon. A panel különböző alakzatai. Nagybányai blokkok, űrállomások, erődök. Mániás csíkszeredai szimmetria. Betonbarokk Sepsiszentgyörgyön. Mediterrán loggiák Máramarosszigettől Brassóig. Tágas erkélyek, ferde vonalak, aszimmetrikus szerkezetek, szinteltérések, tetőteraszok, téglaberakások, üvegdíszítések, cseréptetők. A szomszéd blokkháza mindig zöldebb.

u u u

Nehéz szabadulni Csíkszereda sajátos bájától. A város látványturisták számára nem ajánlott, azoknak viszont kötelező, akik szeretik a kontrasztokat. Mutatós a neoreneszánsz Mikóvár, a szecessziós gimnázium és az eklektikus városháza, de a nosztalgiakirándulásnak ezzel vége. A többi: belvárosi hardcore. A monumentális Tapstér körül panelblokkok, márványépületek, bármerre nézünk, betonba ütközik a tekintetünk. A hatodik emeletről persze más lenne, a lakások többségéből körpanorámás a kilátás. A hatodik emeletről látszanak a hegyek, látszik a távoli fenyvesekre ereszkedő pára, látszik a Tapstér nyüzsgése. Látszik száz meg száz ablak, minden mindenhonnan látszik. Látszanak a felparcellázott téren tengózó gyerekek, a szőke éppen aftázik. BMX-trükkök a virágágyások betonszegélyén. A padokon asszonyok, fehér zokniban. A sötétben emósok, székely deszkások, szevasztok. „Építsünk úgy, hogy 1980-ra Csíkszereda modern város legyen, a székelyek igazi büszkesége.” Egykor Nicolae Ceausescunak tapsoltak a Tapstéren. Aztán két év alatt felhúzták a házakat, előttük állunk. Este kilenc. Már csak néhány ablak mögött világítanak a csillárok.

u u u

Hargitafürdőn járunk, ezerháromszáz méter magasan. Órák óta tart az alkonyat. Nyolc óra, nyolc fok, sűrű köd. Az útikönyv égig érő fenyveseket emleget, de a tejfehér masszától nem látunk el az égig. Amiket látunk, azok romok, egy kaolinbánya maradványai. Újabb és újabb téglaépületek bukkannak elő a ködből. Elhagyott csarnokok, kitört ablakok, rozsdás bádogajtók, eldobált gumiabroncsok, korhadt raklapok. Olajfoltos tócsákba lépünk, süllyedünk. Barnássárga sár kavarog a talpunk nyomán. Összeszorít a csend súlya, a fenyőfák néma sorfala. Eldobott műanyag palackok, csokipapírok, csak a sztaniol, a szemét világít a szemünkbe. Felkúszunk a domboldalon, rálátni a többszintes téglaházakra, bányászlakásokra, víkendházakra, panziókra. Innen már hallani a kutyaugatást és a lánccsörgést is. Látni a meddőhányókat, a sárgásfehér kaolindűnéket. Itt forgatták a Dolina című filmet, Bodor Ádám regénye nyomán. „Bogdanski Dolinán órákon át eltart az alkonyat. A szemétnek saját fénye van, ezért itt éjszakára sem sötétedik be teljesen.”

u u u

A romokkal szemben vegyesbolt, magazin mixt. Az épület mellett hárman válogatják az áfonyát, mindenütt műanyag vödrök, vérszínű lé csorog. Leszakadt a kipufogócső, szerelőt keresünk. „Az István tud hegeszteni”, ismételgeti a férfi, miközben a gödröket kerülgetjük. A hegytetőn háromszintes téglaépület. Mintha a Józsefvárosban volnék, pedig ez a Hargita, síparadicsom, ezerháromszáz méter. „Nekem Daciám van, mert azt egy csavarhúzóval is meg lehet javítani, de az István tud hegeszteni.” Kiszállunk a kocsiból. Faházak, fagerendák mindenütt, egy fehér kutya, az óljához kötve. Egyszer csak emberek jelennek meg az épület előtt, mintha a földből bújtak volna elő. István is lecsoszog a lépcsőn, műszálas pulóverben, tréningnadrágban, papucsban. Tényleg tud hegeszteni, de nincs apparátja. Amíg volt a gyár, volt apparát, most semmi sincs. Dróttal köti fel a kipufogócsövet, a félliteres pálinkát szemlesütve kéri. Gyönyörű férfi, szöghaja alig őszül, csak a szemei sárgák, a mája. Kezet fogunk, rágyújt egy cigarettára.

u u u

Elhagyjuk az utolsó faházat is a faluszélen, a türkizkék Daciát és a hintát. Már csak a patak csobog, valahol tehenek kolompolnak. Néma fenyőfák között kaptatunk felfelé. Hargitafürdőn még mindig tart az alkonyat. A kutyaugatás felhallatszik az erdőbe. A helyiek azt mondják, a kutya egészen másképp ugat, ha medve jár a faluban. Letérünk az ösvényről, a tűlevelek kárpitjába süppedünk. Aztán már csak kettőt kell lépni, és ránk zuhan az éjszaka sötétje.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Andrej Danko

Az SNS nem kommentálja a cseh miniszterelnök-helyettes elmaradt moszkvai útját

Rendkívül biztató tesztelési eredmények

Rendkívül biztató tesztelési eredmények

Mától a szájmaszk- és reszpirátorviselésre vonatkozó előírások is enyhülnek

Mától a szájmaszk- és reszpirátorviselésre vonatkozó előírások is enyhülnek

FIFA k

Kereszttűzben az új bajnokság létrehozása

Alekszej Navalnij

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.