Közélet

Stratégiát váltottak az áfacsalók

Pozsony. Sok kicsi sokra megy – ezt az elvet követik a szlovákiai áfacsalók František Imrecze, a központi adó- és vámhivatal igazgatója szerint. Míg korábban nagy tételekben próbálták meg jogosulatlanul visszaigényelni az áfát, mára áttértek a több kisebb üzletre, ami hatalmas terhet ró az adóellenőrökre.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. június 27. 18:20

„A tavalyi utolsó negyedévtől figyeltünk fel arra a trendre, hogy a korábbi nagy áfa-visszaigénylések helyett a csalók a kisebb összegűekre tértek át. Többnyire 200 és 5 ezer euró közötti visszaigénylésekről van szó, egyelőre azonban nem tudjuk felmérni, hogy ezzel mekkora kárt okoznak az államnak” – mondta Imrecze, aki szerint ehhez cégek egész láncolatát használják fel. A társaságok a kisebb, készpénzes tranzakciók után próbálják meg jogosulatlanul visszaigényelni az áfát, ezek azok az esetek, amikor nem kötelező a számlázás. A csalásban részt vevő cégek így abban bíznak, hogy az adóellenőröknek kisebb az esélyük a visszaélések felderítésére.

A körbeszámlázásos csalás az Európai Unión belüli és a belföldi adózási szabályok eltérését használja ki. Az uniós tagállamok közötti ügyletek esetében az eladó ugyanis áfa felszámítása nélkül végezheti értékesítését, az áfa megfizetésének kötelezettsége a vevőt terheli, a hazájának megfelelő áfakulcs besorolását figyelembe véve. Az uniós tagság következtében azonban bonyolultabbá vált annak megállapítása, hogy az általános forgalmi adót kinek, mikor és hogyan kell megfizetnie, illetve a levonási jogot mikor és hogyan gyakorolhatják. A csalásban résztvevők ahelyett, hogy a terméket belső piacon értékesítenék (és így az áfát megfizetnék), az unión belül, de más tagállam felé értékesítenek és egyben számláznak. Ezzel elérhető, hogy a folyamatban résztvevők áfamentes értékesítéseket számlázzanak, de ugyanakkor az áfa-visszaigénylésüket is érvényesíthessék.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint jelenleg 26 olyan eseten dolgoznak, amely a kisebb összegű áfa-visszaigénylésekkel kapcsolatos. Ezek együttesen 1,455 millió eurót tesznek ki. Az említett esetek szaporodása miatt azonban kénytelenek lesznek megerősíteni az ezzel foglalkozó osztályt a rendőrségnél. Imrecze szerint az elkövetkező időszakban az adóellenőrzéseket is megduplázzák (vlv,

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.