Stabilizálódott a magyar iskolák helyzete

<p>A Rákóczi Szövetség, a Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítvány és a Felvidéken működő Szülőföldön Magyarul Társulás regionális tagszervezetei: a Város és Vidéke Célalapok a magyar iskolákkal és óvodákkal együttműködve 2009-ben is megvalósították a beiratkozási programot, amelynek két fő eleme a karácsonyi óvodai ajándék-, valamint az alapiskolás kisdiákok támogatására létrehozott beiratkozási ösztöndíjakció volt.</p>

A karácsonyi óvodai ajándékakcióban az összegyűjtött adatok alapján 12 055 darab csomagot osztottak ki a Dél-Szlovákiát behálózó 25 célalap területén. A gyermekekre vonatkozó adatgyűjtést településenként három kategória szerint végezték el: karácsonyi ajándékcsomagot kapott egész Szlovákia területén minden magyar óvodába járó gyermek, továbbá a szlovák óvodába járó gyermekek közül azok, akik a célalapok által végzett felmérés szerint beszélik a magyar nyelvet, valamint azok a magyarul beszélő gyermekek is, akiket előreláthatólag a következő évben fognak első ízben óvodába beíratni.

A korosztályoknak megfelelő tartalom szerint kétféle csomagot állítottak össze, egyik csomagtípust a jövő évben iskolába beíratandó gyermekeknek adták, ehhez beszállítóként igénybe vették az Apáczai Könyvkiadó által kedvezményesen felajánlott könyveket is, a másik ajándéktípust a többi óvodás és a jövő esztendőben óvodába beíratandó gyermekek kapták. Valamennyi érintett gyermek a HÉRA Alapítványtól – pályázati úton elnyert – egy-egy energiatakarékos lámpát is kapott ajándékba. Minden csomag egy, a szülőknek szóló levelet tartalmazott, amely összefoglalta a magyar iskolaválasztás főbb érveit.

A program összköltsége 15 800 000 Ft volt, a program költségének fedezésére a Rákóczi Szövetség annak nemzetstratégiai fontosságára való tekintettel támogatást kért a Miniszterelnöki Hivataltól, a támogatási kérelmet azonban a múlt évhez hasonlóan elutasították.

Beiratkozási ösztöndíjakció

A Rákóczi Szövetség a Célalapokkal és az iskolákkal együttműködve az előző évi feltételek mellett 2009-ben is megismételte első ízben 2004. év végén a Pro Professione Alapítvány támogatásával meghirdetett és 2005-ben végrehajtott ösztöndíjakcióját, mely egyszeri, 10 ezer forintos beiratkozási ösztöndíj adományozását tartalmazta azon gyermekek számára, akik 2009-ben kezdik el tanulmányaikat a magyar tannyelvű iskolában. A források szűkösségére való tekintettel 2009-ben is csak a szociális és gazdasági szempontból hátrányos helyzetűnek tekintett részen, valamint a nyugati országrészben a peremvidékeken hirdették meg teljes körűen a támogatást. A többi régióban, a tömbmagyarság lakóterületén csupán a nagycsaládosok és a más településre bejárni kényszerülők pályázhattak a beiratkozási ösztöndíjra. Az ösztöndíjakat a sokévi hagyománynak megfelelően 2009-ben is iskolai ünnepségek keretében adták át a Rákóczi Szövetség és az érintett célalapok képviselői a családoknak. Az ösztöndíj átadás egyes esetekben már a tavasz folyamán, általában azonban ősszel, a tanévkezdés után történt meg.

Értékelés

A beiratkozási program 2009-ben is segített abban, hogy közüggyé váljon a magyar iskolába történő beiratkozás. Ezt szolgálták az ösztöndíj átadási ünnepségek és a programról a média által közölt tájékoztató beszámolók. A program kifejezésre juttatta az anyaország társadalma egy részének szolidaritását a felvidéki magyarság iránt, aminek még inkább nyomatékot adnak a különböző 2009-ben is megtapasztalt szlovákiai magyarellenes megnyilvánulások, mindenekelőtt a szlovák nyelvtörvény.

A múlt esztendőben magyar iskolába beíratott diákok száma 40 fővel (1,1%-kal) növekedett, ami rendkívül örvendetes tény. Ugyanakkor megállapítható, hogy az elmúlt öt éves időszakban 15,51%-kal csökkent a magyar iskolába beíratott gyermekek száma, ami elsősorban a demográfiai lejtmenet következménye. Ezt az is alátámasztja, hogy a magyar iskolába beíratott gyermekek számaránya az összes beíratott gyermek számához viszonyítva a vizsgált régiók összességében az elmúlt évben csupán 0,67%-kal csökkent és a csökkenés mértéke az elmúlt öt év viszonylatában is mindössze 0,19%. Ez azt jelenti, hogy sikerült az ötéves időszakban a magyar iskolák pozícióit stabilizálni, bár természetesen továbbra is tény, hogy a magyarul beszélő gyermekek 20-30%-át a szülők félelemből vagy a jobb érvényesülés reményében szlovák tannyelvű iskolába íratják be.

Az eredmények alapján és a szlovákiai belpolitikai helyzetet is figyelembe véve a program további folytatásra javasolható azzal, hogy az eddiginél is fokozottabb figyelmet kell fordítani valamennyi érintett család felkutatására és egyéni megszólítására, az ösztöndíj rendszert pedig a kedvezménytörvény szellemében ki kell terjeszteni minden magyar óvodába és iskolába járó gyermekre, éspedig a tanulmányi időszak egészére.

A beiratkozási program öt éve során az átadott ösztöndíjak száma összesen 9 763 volt. Ehhez a civil szervezetek, polgári körök, alapítványok, magánszemélyek és önkormányzatok 91 450 000 Ft céladománnyal járultak hozzá. (rsz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?