Közélet

SMS-ben is kérünk segítséget a 112-es segélyhívón

Pozsony | Tavaly több mint 29 ezer ember SMS-ben kért segítséget az országban a 112-es egységes európai segélyhívószámon. A belügyminisztérium szerint az adatok azt bizonyítják, hogy a tárca intézkedései hatásosak voltak.
Nagy Roland

2019. január 21. 06:30

- TASR

2018-tól már nemcsak telefonon lehetett vészhelyzetet bejelenteni, hanem szöveges üzenetben is. Marián Dritomský, a tárca válságkezelő osztályának vezérigazgatója szerint a változtatásokra főképpen a hallássérültek és a gyenge beszédkészségű emberek miatt volt szükség.

Az SMS elküldéséhez nem kell semmiféle megelőző regisztráció, és az operátorok pillanatokon belül válaszolnak az üzenetre.

„Nem csak a hallássérültek számára hasznosak az intézkedések. Előfordulhatnak olyan vészhelyzetek is, amikor az áldozatoknak egyszerűen nincs lehetőségük beszélni, vagy pedig fennáll a veszély, hogy a telefonálással még nagyobb bajba sodródnak. Ilyenek lehetnek például a családon belül erőszak elszenvedői” – magyarázta a tárca munkatársa.

Dritomský hangsúlyozta, hogy az SMS-ek szövege legyen rövid, de tartalmaznia kell a lényeget. Fontos, hogy az emberek ne felejtsék el a lakcímüket is feltünteti, hiszen így értékes perceket nyerhetnek.

Nem ez az egyetlen intézkedés, ami megkönnyítheti a vészhelyzetek bejelentését. A tavaly áprilistól forgalomba helyezett autókban a gyártónak kötelező elhelyezni egy berendezést, mely az úgynevezett eCall rendszer alapján működik. A készülék segítségével a baleseteket már egyetlen gombnyomás segítségével be lehet jelenteni. A rendszer segítségével pontosan be tudják azonosítani a baleset helyszínét.

Tavaly összesen 1 143 719 bejelentés érkezett a 112-es segélyhívószámra, így a két évvel korábbi adatokhoz képest enyhe csökkenés figyelhető meg. A hívások mintegy 32 százalékát nem sikerült azonosítani, mert vagy SIM-kártya nélküli telefonról érkeztek, vagy pedig a környéken egyáltalán nem volt térerő. A legtöbb bejelentés szombati napokon érkezik, 15 és 18 óra között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Čaputová: felelősségteljesen járnék el, ha Harabin továbbjutása fenyegetne

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

Nő a drogfogyasztás a roma telepeken

Veterán versenyző, új motivációval

Legfrissebb galériák
Olvasta már?