Közélet

Šimko Kotlebát támogatja

Rimaszombat | Hétfő este a rimaszombati kultúrházban tartott lakossági fórumot a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS), Kotleba pártja. A rendezvényen a város polgármestere is részt vett.
Czímer Gábor

2019. február 28. 09:00

- YouTube

Jozef Šimko már harmadik ciklusát tölti a városvezetői székben, ahová független jelöltként választották őt meg a rimaszombatiak. 
A polgármester részt vett azon a hétfői rendezvényen, amelyet mások mellett az ĽSNS parlamenti képviselői, Marian Kotleba, Milan Mazurek, Milan Uhrík és Martin Beluský tartottak.

A lakossági fórumra a sobotnik.sk információi szerint nagyjából százan voltak kíváncsiak. 
A szélsőséges párt képviselői az 
LGBT közösségről, Andrej Kiska köztársasági elnökről és a Rimaszombati járás problémáiról beszéltek. Az eszmecserébe Šimko is bekapcsolódott.

A polgármesternél aziránt érdeklődtünk, nem zavarja-e őt, hogy az ĽSNS-t szélsőjobboldali politikai formációnak tartják. Šimko egy üzenetben válaszolt, amelyben arra hivatkozott, hogy Kotleba is államfőjelölt, akárcsak a Híd elnöke, akit a polgármester Vojtech Bugárnak nevezett. „Ha Marian Kotleba elnökjelölt, akinek a támogatottsága a felmérések szerint meghaladja Vojtech Bugárét, a parlamentben ülhet, akkor miért ne ülhetne a rimaszombati kultúrházban is” – írta a polgármester. 

Az ügyben megkerestük a város MKP-s alpolgármesterét, Rigó Lászlót, aki arra hivatkozott, hogy a kultúrház bérbeadásáról az intézmény igazgatója dönt. Arra a kérdésünkre, hogy őt magát nem zavarja-e, hogy a szélsőséges szervezet a város kultúrházát használja, Rigó így válaszolt:

„Ha Kotleba úr úgy döntött, hogy Rimaszombatban is szeretné meggyőzni a polgárokat, ez ellen én nem tudok kifogást emelni.”

Az alpolgármester hozzátette, annak ellenére vélekedik így, hogy az ĽSNS romákkal szembeni kijelentéseivel például nem ért egyet.

Kotlebáék lakossági fórumával kapcsolatban megkerestük a Naša Sobota nevű civil szervezet vezetőjét, Radovan Ceglédyt is, aki az önkormányzati választáson független jelöltként Šimko kihívója volt. Ceglédy elmondta, egy korábbi alkalommal sikerült megakadályozniuk, hogy sor kerüljön Kotlebáéknak egy a városba meghirdetett rendezvényére.

„Most maga a polgármester foglalta le a kultúrházat, Šimko ráadásul rendszeresen részt vesz Kotlebáék eseményeinek szervezésében”

– mondta Ceglédy hozzátéve: a rendezvény programját a szervezők titoktan tartották, így a civil aktivisták már nem tudták megakadályozni a szélsőségesek lakossági fórumának megvalósulását.

Megkerestük a kultúrház igazgatónőjét, Milana Jutkovát is. Az intézményvezető szerint a szélsőségesek „üzleti célú bérbeadás” keretében kaptak teret a város kultúrházában. Arra a kérdésre, hogy más szélsőséges csoportoknak is ilyen egyszerűen bérbe adnák-e kultúrközpontot, Jutková annyit válaszolt, más, hasonló szervezet eddig még nem jelezte, hogy igénybe venné az épületet. 

Kotlebáék nemrég a Turócszentmártoni Városi Hivatalban is lakossági fórumot akartak tartani. A helyi önkormányzat, pontosabban a város polgármestere, Ján Danko azonban ezt megakadályozta. „Miután tudomást szereztem arról, hogy Kotleba részvételével lenne egy beszélgetés, azonnal utasítást adtam a lefújására. Polgármesterként sem ma, sem a jövőben nem fogok beleegyezni, hogy hasonló rendezvényeket szervezzenek a mi épületeinkben” – olvasható a városvezető nyilatkozatában. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?