Közélet

Šefčovič kész az európai politikában kamatoztatni tapasztalatait

Az Európai Bizottság elnökének jelöléséről az EU vezetői döntenek – közölte a TASR hírügynökséggel Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) energetikai kérdésekért felelős alelnöke, és hozzátette, készen áll arra, hogy kamatoztassa az európai politikában korábban megszerzett tapasztalatait. Šefčovičot a V4-ek lehetséges európai bizottsági elnökjelöltjeként emlegetik.
TASR

2019. május 28. 16:46

Maroš Šefčovič - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Šefčovič úgy reagált, megtiszteltetés számára, és eddigi eredményei elismerésének tekinti, hogy a neve szóba került a legmagasabb pozíciók kapcsán, és hozzátette, munkája során mindig a tagországok közötti megértés és a kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, nagyra értékeli Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök támogatását, amit Brüsszelben is hangsúlyozott. Ugyanakkor a V4-ek támogatását is megköszönte. Tekintettel arra, hogy a visegrádi országok vezetői különböző politikai csoportokat képviselnek az EU-ban, támogatásuk Šefčovič szerint arra mutat rá, hogy a tapasztalatot és az eredményeket tartják szem előtt.

„Készen állok arra, hogy kamatoztassam az európai politika terén szerzett tapasztalataimat, hogy Szlovákiának és az egész régiónak erős és tisztességes képviselete legyen az Európai Unióban" – szögezte le.

Maroš Šefčovič a hírek szerint a visegrádi országok közös jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára – közölte kedden a cseh Hospodářské noviny (HN) Andrej Babiš cseh miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva.

Az EU vezetői kedden rendkívüli csúcstalálkozón vesznek részt, hogy megvitassák a május 23. és 26. között lezajlott európai parlamenti választások eredményeit. A tervek szerint az Európai Bizottság elnöki posztjáról és a legmegfelelőbb jelöltekről is tárgyalnak.

Šefčovič esélyeit növelhetik az EP-választás eredményei.

Az EB-elnöki posztjára a tagállamok vezetői javasolnak jelölteket. Figyelembe kell venniük a választás eredményeit, javaslataikról az Európai Parlament szavaz. A V4-eknek ezért más tagországok támogatását is meg kell szerezniük Šefčovič jelöléséhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?