Közélet

Rendkívüli ülésen próbálja meg az ellenzék leváltani Lubyovát

Pozsony | Harmincnyolc ellenzéki képviselő támogatta a Martina Lubyová (SNS-jelölt) menesztését kezdeményező rendkívüli parlamenti ülés összehívását. Az ellenzék szerint a kutatási projektek támogatása körül kirobbant botrányt követően Martina Lubyová nem irányíthatja tovább az oktatási tárcát. A beadványt pénteken leadták a parlament iktatójában.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. február 18. 07:00

Martina Lubyová - TASR-felvétel

Andrej Danko (SNS) házelnök mára (hétfőre) összehívta a parlament rendkívüli ülését. „Ha az ellenzéknek színpadra van szüksége a Tisztességes Szlovákiáért civiljei által jelzett akció előtt, akkor én összehívom az ülést” – közölte Danko, utalva a csütörtökre szervezett tüntetésre, melyen a tavaly februárban meggyilkolt Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára kívánnak emlékezni a fiatalok.

Veronika Remišová (OĽaNO) szerint kevés olyan minisztérium van, melynek kulcsfontosságú a szerepe Szlovákia jövője szempontjából. Mégis alig akad olyan tárca, melyhez több botrány kötődik, mint az oktatási minisztériumhoz. „Örülnénk, ha a minisztérium a kormányprogramban foglaltakon dolgozna, ha kidolgozná az ország tudománypolitikájának középtávú koncepcióját, ha elkészült volna a nemzeti fejlesztési és innovációs rendszer könyvvizsgálat, hogy átláthatóbbá, egyszerűbbé tegyük ezt a rendszert, és hogy identifikáljuk a legkiválóbb hazai kutatócsoportokat. Ehelyett a miniszter euró százmilliókat oszt szét, sokszor rendkívül vitatható pályázók között” – érvelt a visszahívás mellett Veronika Remišová. Martina Lubyová a közelmúltban 35 millió eurót osztott szét kutatási projektek támogatására. A sikeres pályázók között családi és panelházban székelő, alkalmazottak nélküli cégek vannak. Ráadásul a tárca Lubyová apjának projektjét is pozitívan bírálta el. (TASR, ie)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?