Közélet

Rekordév a pozsonyi repülőtéren

Pozsony | Tízéves utasforgalmi rekordot döntött meg tavaly a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtér. Tavaly összesen 2 292 712 utasa volt a fővárosi légikikötőnek, ami éves szinten 18 százalékos növekedést jelent – tájékoztatott tegnap a reptér igazgatótanácsának elnöke, Jozef Pojedinec azzal, hogy ennyi utasa az 1951-ben megnyitott, tehát 67 éve üzemeltetett pozsonyi légikikötőnek még soha nem volt. Az elvárások szerint idén 2,3 millióra emelkedhet az utasforgalom.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 18. 19:36

M. R. Štefánik repülőtér - TASR-felvétel

„A reptér történelmében csak kétszer sikerült túllépni a kétmilliós utasforgalmat, 2007-ben és 2008ban, tavaly viszont a korábbi rekordokat is megdöntöttük” – közölte Pojedinec. A reptér menetrend szerinti járatain összesen 1,9 millió utas utazott, a charter-járatokat 420 ezren vették igénybe. A schengeni határmentes övezeten belül az utasok csupán 37 százaléka repült, a maradék 63 százalék a schengeni zónán kívülre utazott. „A nyári turistaszezon idején – júniustól októberig – több mint egymillió utasunk volt, júliusban és augusztusban pedig először sikerült túllépnünk a háromszázezres utasforgalom határát” – pontosított az igazgatótanács elnöke. A reptéren összesen 30 366 járat landolt vagy szállt fel tavaly.

A pozitív eredmények ellenére az állam számára hosszú távon tarthatatlan a pozsonyi reptér üzemeltetése, a bécsi légikikötő közelsége miatt lehetetlen a szlovák fővárosba csalogatni nagyobb légitársaságot. Ezért is döntött a kormány úgy, hogy a repteret a következő 30 évre bérbe adja, a közlekedési minisztérium már dolgozik a nemzetközi verseny feltételeinek kidolgozásán. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az orvos kesereg a betegnek

Halálos motorbaleset történt Simony közelében

Horror a szlovákiai utakon: újabb videókat osztott meg a rendőrség

GALÉRIA: Újrahasznosítható ház parafából

Halálra gázoltak egy biciklistát a Malackai járásban

Dobozokban egy emberi élet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?