Közélet

Pellegrinit 150 ezer euró kenőpénz elfogadásával gyanúsították

Pozsony | A rendőrséggel együttműködő két tanú is azt állítja, hogy a Hlas jelenlegi vezetője, Peter Pellegrini néhány éve 150 ezer euró kenőpénzt fogadott el.
Czímer Gábor

2021. július 9. 18:14

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini - TASR-felvétel

Az adóhatóság egykori igazgatója, az Adószedő (Mýtnik) korrupciós ügyben gyanúsított és előzetes letartóztatásban lévő František Imrecze a rendőrségnek azt vallotta, hogy egy állami megrendeléssel kapcsolatban a Hlas párt jelenlegi vezetője, Peter Pellegrini 150 ezer euró kenőpénzt kapott. Az információkat a topky.sk és az aktuality.sk portál hozta nyilvánosságra. Ezek szerint az eset még 2013 és 2014 fordulóján történt, amikor Pellegrini, még smeres színekben, a pénzügyminisztérium államtitkára volt. 

Pezsgő, 150 ezer euró, stb. 

Ebben az időben készítették elő az ún. virtuális pénztárgépek rendszerét. Az adóhatóság által megrendelt informatikai rendszerre 5,5 millió eurót szántak az adófizetők pénzéből. A rendszert Michal Suchoba cége akarta beszállítani, de ahhoz, hogy ezt megtehessék egy törvénymódosításra volt szükség, mégpedig rendkívül gyorsan. Imrecze vallomása szerint így került a képbe Pellegrini, mint a pénzügyminisztérium államtitkára, akivel az ügyben egy Pozsony belvárosában lévő étteremben találkozott is. A férfi szerint a Hlas jelenlegi vezetője köntörfalazás nélkül megkérdezte, hogy Suchoba „hajlandó lenne-e anyagilag támogatni a törvénymódosítást”, amivel Pellegrini lényegében kenőpénzt kért. 

A vallomás szerint a kenőpénzt Miroslav Výboh, Smer-közeli oligarcha közvetítette Pellegrininek. Suchoba ugyanis a nagyvállalkozóval és Imreczécvel a pozsonyi Carlton luxusszállóban állapodott meg a kenőpénz összegéről, és arról is, hogy az összeget Výboh adja át az akkor még smeres államtitkárnak. Suchoba egy luxuspezsgő dobozában adta át a Pellegrininek szánt 150 ezer eurót Výbohnak. „Pelle köszöni” – mondta néhány nappal később Výboh Imreczének. Suchoba, akit ugyancsak korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítanak, egyébként szintén Pellegrini ellen vall, és megerősítette Imrecze állításait.  

Úgy tűnik, hogy a kenőpénz megtette a hatását, mivel a parlament 2014 végén megváltoztatta a kérdéses törvényt és az adóhatóság szerződést kötött Suchoba cégével az elektronikus rendszer bevezetéséről. 

Pellegrini tagad 

Az ellenzéki Hlast vezető Pellegrini sajtótájékoztatón reagált a nyilvánosságra hozott információkra. Azt állítja, hogy az OĽaNO kormánypárt vezetője, Igor Matovič által működtetett gépezet azon dolgozik, hogy besározzák őt, mint a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Pellegrini megkérdőjelezte a két tanúvallomás valóságtartalmát, szerinte a tanúkat nyomás alá helyezték a hatóságok. Egyben tagadta, hogy bárkitől kenőpénzt kért volna, ahogy az Imreczével és Suchobával való találkozót is tagadta. Ugyanakkor az ügynek az aktuality.sk által nyilvánosságra hozott részleteit nem akarta kommentálni, azt mondta, csak a nyomozóhatóságnak hajlandó ezekről beszélni. 

Kažimír a pácban 

A közelmúltban letartóztatták Miroslav Slahučka építész vállalkozót, aki a vallomásában a Smer egykori pénzügyminiszterét, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi vezetőjét Peter Kažimírt is említi. Slahučka ugyanis szintén 150 ezer eurónyi kenőpénzt vett át, amit azonban egy olyan ügy elintézésére szántak, amire nem volt ráhatása, így az összeget valószínűleg tovább kellett adnia. Az előzetes letartóztatásról szóló döntésben a bíró az írja, a kenőpénz címzettje vagy az adóhatóság vezetője, vagy a pénzügyminiszter, vagy a nemzeti bank vezetője lehetett. Slahučkával szembeni büntetőügyben az államot képviselő ügyész szerint azonban a pénz címzettje egyértelműen Kažimír lehetett, írja az aktuality.sk. Kažimír a portálnak adott reakciójában arról ír, hogy nincs információja Slahučka elleni vádakról, illetve a kérdéses ügyre, amiben a kenőpénzt adhatták, nem csak neki, hanem a pénzügyminisztérium egy egész csapatának volt ráhatása. 

(aktuality.sk, topky.sk, czg) 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Örökölt fájdalom. Egy családtörténeti traumakutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.