Közélet

Nyugdíjba küldenék az idős tanárokat

Pozsony | Meghatározná az oktatásügyi minisztérium, hány éves korig lehet valaki tanár, a javaslat szerint a felső határ 65 év lesz. A tárca így akarja megfiatalítani a tantestületeket, a 81 ezer pedagógusból 6400 van 60 és 65 év között.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 13. 12:07

- TASR-felvétel

Martina Lubyová oktatási miniszter nem akarja teljesen kitiltani az iskolákból a 65 évnél idősebb pedagógusokat, a kor elérése után viszont már csak akkor taníthatnának tovább, ha erre az iskolának is szüksége lenne. Az új szerződést már csak meghatározott időre, egy évre köthetnék meg. A jelenlegi szabályok szerint, ha egy tanár eléri a nyugdíjkorhatárt, s nem akar nyugdíjba menni, a munkaszerződése automatikusan tovább érvényes. Az a tény, hogy valaki elérte a nyugdíjkorhatárt ugyanis nem lehet indok az elbocsátására, egy tanár így elvileg hetvenéves koráig is taníthat.

2018. július 31. 17:55

Nemzetiségi oktatás: törvénybe írnák

A minisztérium javaslata jelenleg tárcaközi egyeztetésen van, ám ha elfogadná a parlament, akkor jövő januártól hatályba lépne. „Ezáltal lehetőséget kapnak az iskolák arra, hogy új, kezdő pedagógusokat alkalmazzanak vagy folytassák az együttműködést a tapasztalt tanárokkal” – közölte a tárca a javaslat indoklásában. Ha a jogszabály valóban hatályba lépne, akkor az új szabályozás a Hospodárske noviny gazdasági lap számításai szerint automatikusan 1600, jelenleg már 65 évesnél idősebb tanárt érintene. A szakszervezetek azt követelik, hogy a törvény mondja ki azt is, hogy az új korhatár az iskolaigazgatókra is vonatkozik.

Vladimír Crmoman, a Szlovák Tanárkamara (SKU) elnöke jó ötletnek tartja a korhatár bevezetését. „Ezzel felgyorsulhat a generációváltás a tanári karokban. A javaslat ugyanakkor nem diszkriminatív, mert lehetőséget ad az idősebb pedagógusok alkalmazására, ha nem találnak a helyére újat” – állítja Crmoman. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?