Közélet

Nem támogatja a mezőgazdászok sztrájkját a Szlovák Agrárkamara

Pozsony | Közös nyilatkozatot június 13-án dunaszerdahelyi közgyűlésén a Szlovák Agrárkamara, mely szerint nem támogatják a mezőgazdasági termelők pozsonyi tiltakozását - tájékoztatott Ágh Marianna, a Szlovák Agrárkamara szóvivője.
TASR

2019. június 18. 17:48

- Somogyi Tibor felvétele

„Tárgyalunk a kormánnyal, nincs szükség sztrájkra. Az, ahogyan a Mezőgazdászok Kezdeményezése (Iniciatíva poľnohospodárov) kezeli az ügyet, csak arra jó, hogy felkeltse a média figyelmét, és rontsa a gazdák helyzetét” – szögezte le a kamara.

A Szlovák Agrárkamara értékeli Peter Pellegrini miniszterelnök (Smer-SD) és Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter konstruktív hozzáállását, és azt, hogy segítséget nyújtanak azoknak a gazdálkodóknak, akiknek súlyos károkat okozott a 2017-es aszály. Erről és a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) múlt héten bejelentett intézkedéséről a közgyűlésén tájékoztatott Matečná.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy azt a 211 gazdát kártalanítjuk, akiket a leginkább sújtott az aszály – tájékoztatott a közgyűlésen a miniszter. A 2017-es évi aszály mintegy 70 százalékos veszteséget okozott nekik. Az év végére a gazdálkodók termés nélkül maradtak, emiatt befizetetlen számlák, bérleti díjak, bérek és egyéb tartozások halmozódtak fel. Az érintett gazdák nagyra értékelik a segítséget” – mondta Patasi Ilona, az agrárkamara elnöke.

Az nevesítetlen földek a Szlovák Földalap (SPF) kezelésében vannak, és az agrárkamara szerint éppen ezek iránt van a legnagyobb érdeklődés.

„Azokat a gazdálkodókat kellene előnyben részesíteni, akik a legkeresettebb terményeket állítják elő, mert ezekben az ágazatokban a legnagyobb a foglalkoztatottság. Továbbá azoknak a fiataloknak kellene teret adni, akiket érdekel a mezőgazdaság és vonz a vidéki élet” - tette hozzá Patasi Ilona.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?