Közélet

Nem indul eljárás az elrabolt vietnámi férfi ügyében

Pozsony | A Belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának nyomozója október 12-én kiadott egy határozatot, amellyel elutasította a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyében tett büntetőfeljelentést. Az emberrabláshoz állítólag egy szlovák kormánygépet is felhasználtak. A nyomozó szerint nem indokolt büntetőeljárást vagy másféle eljárást indítani. A döntést a felügyelő ügyész is jóváhagyta, aki elutasította a feljelentő panaszát. Erről a Belügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatott pénteken.
TASR

2018. november 30. 13:46

Frissítve
Trinh Xuan Thanh - TASR/AP-felvétel

A nyomozó a feljelentőn kívül 23 személyt hallgatott ki, valamint 15 intézménytől – köztük a főrévi (Ružinov) és a M. R. Štefánik reptér határvédelmi részlegétől, a Szlovák Titkosszolgálattól és a katonai hírszerzéstől – kért jelentést.

A felügyeleti hivatal a nyilvánosság kiemelkedő érdeklődésére való tekintettel, valamint a nyomozó engedélyével hozta nyilvánosságra a jelentést, amelyben többek között az áll, hogy a büntetőeljárás megkezdése csak abban az esetben lehetséges, ha legalább halvány gyanú merül fel azzal kapcsolatban, hogy a feljelentésben foglaltak igazak, és valóban bűncselekmény történt. „A büntetőeljárásnak megbízható bizonyítékokon kell alapulnia, amelyek nem lehetnek feltevések vagy személyes meggyőződés eredményei" – hangsúlyozta a nyomozó.

A nyomozó meggyőződése szerint minden szükséges lépést megtettek annak érdekében, hogy feltárják a feljelentésben foglaltak részleteit, de a nyomozás semmilyen módon nem támasztotta alá, hogy akár a rendőrség, akár valamelyik hivatalos személy bűncselekményt követett volna el. „A nyomozás során a feljelentő több állítása is megcáfolásra került" – állapítja meg a nyomozó.

A nyomozó szerint senki nem erősítette meg azt a verziót, amely szerint Robert Kaliňák akkori belügyminiszter (Smer-SD) idegesen telefonált és valamilyen útlevélről beszélt volna a Bôrik hotel előtt. „A rendőrség kihallgatott tagjai közül senki nem erősítette meg, hogy Kaliňák idegesen kiabált és valamilyen útlevélről beszélt volna, éppen ellenkezőleg, azok, akik aznap látták, semmi különöset nem vettek rajta észre, Kaliňák jókedvű volt, senkinek nem osztogatott parancsokat" – áll az indoklásban. Arról, hogy Kaliňák az adott időpontban nem telefonált senkivel, a híváslista is árulkodik.

A nyomozó szerint azt sem támasztotta alá egyik tanúvallomás sem, hogy a rendőrségi karaván vezetőjét a vietnámiak arra kérték volna, hogy helyezzen el egy plusz prágai furgont a karavánban. Egy másik furgont ugyan a karavánhoz állítottak, de azt a további érkező tagok miatt tették. Az sem bizonyosodott be, hogy a belügyminisztérium protokoll osztályának a vezetője arra utasította volna az őröket, hogy az elrabolt férfit a karavánhoz tereljék, mondván, hogy ez államérdek és Kaliňák is tud róla.

2018. október 19. 14:34

Szlovákia ideiglenesen befagyasztja a szlovák-vietnámi kétoldalú kapcsolatokat

A kihallgatott rendőrök elmondták, hogy nem látták a sértettet erőszakkal elvonszolni. Elmondásuk szerint a férfit két másik férfi társaságában látták, de nem volt megkötözve, és nem is ellenkezett, nyugodtan lépkedett.

A nyomozó szerint részben bebizonyosodott, hogy az útlevélosztály munkatársa valami gyanúsat észlelt, amikor az egyik személyről az ellenőrzés során kiderült, hogy nincs vízuma. A számonkérésre azt felelték, hogy az illetőnek van diplomata útlevele, de elvesztette.

A nyomozás nem támasztotta alá azt sem, hogy a kormánygép fedélzetén ott lett volna Kaliňák testőre, ahogy azt sem, hogy a repülő kapitánya arra utasította volna a légiutas-kísérőket, hogy vegyék el az utasok telefonját.

Soňa Juríčková, a pozsonyi (Bratislava) Kerületi Ügyészség ügyésze, aki elutasította a feljelentőnek a nyomozó döntése ellen tett panaszát, az indoklásban elmondta, hogy a nyomozó tevékenysége semmilyen szempontból nem tekinthető hatalommal való visszaélésnek, a nyomozás akadályozásának vagy más, a Büntető Törvénykönyvben foglalt bűncselekménynek. „Nem lehet tehát megállapítani, hogy a kormány tagja, a minisztérium alkalmazottai vagy a rendőrség tagjai visszaéltek volna a hatalmukkal, és ez által törvénytelenül jártak volna el, aminek következtében a maguk hasznára, de más kárára cselekedtek volna" – írta az ügyész.

Az ügyész elmondása szerint egyik kihallgatott személy sem erősítette meg a feljelentő vallomását. „Ez tehát azt jelenti, hogy senki nem erősítette meg, hogy a kormány valamely tagja vagy a jelen lévő rendőrség munkatársai biztosították volna a vietnámi férfi szlovák kormánygéppel való szállítását, ahogyan azt sem, hogy bárki erőszakkal helyezte volna el a vietnámi férfit a karaván részeként menetelő járműbe, amely a Bôrik hoteltől a pozsonyi reptérig szállította a vietnámi küldöttség tagjait. Az sem került megerősítésre, hogy a vietnámi férfit bárki az említett felek közül telefonon keresztül adott utasításokra a kormánygépbe irányította volna" – állítja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ismételten megszavazták a Kiska által vétózott törvényeket

Német és angol másodosztályú meccsek a tévében

Kuciak a legismertebb újságíró

Agyonlőtték a rendőrök a strasbourgi merénylőt

Nem enyhítik a drogtörvényt

Büntetőeljárást kezdeményezett az ügyész a drogbanda ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?