Közélet

A magyarok között is csökken Bugár népszerűsége

Pozsony | Évek óta romlanak Bugár Bélának a magyar választók körében mért bizalmi mutatói. A januári átmeneti javulás után a választók most újra bizalmatlanabbak a Híd elnökével szemben.
Czímer Gábor

2019. június 19. 09:00

Bugár Béla
Bugár Béla   - Somogyi Tibor felvétele

A Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint júniusban a magyar választók 35,1 százaléka teljesen, vagy inkább megbízik Bugár Bélában, 62,7 százalékuk azonban inkább, vagy teljesen bizalmatlan a Híd elnökével szemben. Ez az ügynökség felméréséből derül ki, amely során közel száz magyar válaszadót is megkérdeztek. A magyar válaszadók csekély száma pontos következtetések levonására alkalmatlan, de a mostani számokat mégis érdemes összevetni a korábbi hasonló adatokkal. A magyar választók körében Bugár megbízhatósági mutatója tavaly szeptemberben 36,4 százalékon, idén januárban pedig 54,6 százalékon állt. Ezt követően esett a mostani 35,1 százalékra. A Híd elnökével szembeni bizalmatlanság pedig tavaly szeptemberben 63,6 százalék volt, idén januárban 45,3 százalékra csökkent, de most újra 62 százalék fölé emelkedett.

Látszik az elnöki kampány

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség igazgatója elmondta, a Híd elnökének bizalmi mutatói az idén januárban készült felmérésben csak átmenetileg javultak, ami feltehetően Bugár köztársasági elnöki kampányának tudható be. „Ez januárban az államfőválasztás előtti támogatottságán is látszódott, amely 10 százalék körüli volt” – nyilatkozta Slosiarik.

Összefogás?

Pavol Baboš politológus szerint az alacsony bizalmi mutatók Bugár politikai pályájának végét is jelenthetik. „Mégpedig akkor, ha nem kerül be a parlamentbe” – mondta Baboš. Ebben az esetben a Híd ugyan továbbra is működhet, de csökkenni fog a súlya. „Bugárnak azon kell gondolkodnia, hogyan kerülhet a pártja az ötszázalékos parlamenti küszöb fölé, hogy ha magának nem is, de legalább a magyar kisebbségnek biztosítsa a parlamenti jelenlétet – magyarázta Baboš. – Erre pedig nem tudok elképzelni más megoldást, mint az MKP-val való valamilyen választási együttműködést”.

A kormányalakítástól kezdve

A 2016-os kormányalakításkor még a megkérdezett magyarok 56 százaléka bízott Bugárban. Ez az adat a következő mérések során folyamatosan csökkent, leszámítva az idei januári felmérés eredményét, amelyben valószínűleg az elnökválasztási kampány hatása látható. A Bugárral szemben bizalmatlanok számának alakulása pedig fordított tendenciát mutat, 2016-ban még csak 40,7 százalék nem bízott benne, most azonban már 62,7 százalék vélekedik ugyanígy. 

Bugár Béla bizalmi mutatói

Szlovák politikusok bizalmi mutatói a magyarok körében

A felmérés szerint a megkérdezett magyarok 36,1 százaléka bízik meg Andrej Kiska korábbi államfőben, 24,5 százalékuk pedig ugyanígy vélekedik Marian Kotlebáról, a szélsőjobboldali ĽSNS vezéréről. A szélsőséges politikust ugyanakkor a magyarok 73,4 százaléka elutasítja. Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnökben 40,4 százalék bízik meg, míg az új államfő, Zuzana Čaputová a magyar válaszadók 45,8 százalékának bizalmát élvezi. Érdekes még, hogy Štefan Harabin legfelsőbb bírósági bíró, akit az elnöki kampányában a dezinformációs média támogatott, a magyarok körében 24,5 százalékos bizalmi és 73,4 százalékos bizalmatlansági mutatóval rendelkezik.

Országos számok

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Focus közvélemény-kutató ügynökség a múlt héten közölte azt a reprezentatív felmérését, amelyben 15 politikus bizalmi mutatóját mérte. A vizsgált személyiségek között Bugár az egyedüli magyar politikus, egyetlen másik magyar párt vezető személyiségének bizalmi mutatóit sem mérték. A kutatásból kiderült, hogy Pellegrinit a megkérdezettek 51,6 százaléka tartja megbízhatónak. A második helyen Čaputová végzett 49,4 százalékkal. A kutatás szerint Bugárban országosan 23,1 százalék bízik meg és 73,5 százalék bizalmatlan a Híd elnökével szemben. A Híd elnökének országos bizalmi mutatóira is hozzávetőlegesen érvényes, hogy 2016-tól kezdve folyamatosan romlanak. A pártvezetőnek a magyarok körében még mindig kedvezőbbek a bizalmi mutatói, mint a teljes lakosság esetében. Ez azonban azt is jelenti, hogy Bugár a szlovák nemzetiségűek között az országos számoknál is rosszabb eredményt ért el. A mostani júniusi felmérés szerint a szlovák válaszadók 22 százaléka bízik benne és 75 százalékuk bizalmatlan vele szemben. 

Az ügynökség a felmérést 1017 válaszadó bevonásával június 1. és 11. között készítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Irány az egyetem – lépésről lépésre

Üveggé olvasztotta az ókori áldozatok agyát a Vezúv kitörésekor keletkezett hatalmas hő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.