Nálunk nem ég le a panelház

Pozsony |

<p>A két héttel ezelőtti tragikus londoni tűzeset miatt egyre több európai országban vizsgálják felül, hogy betartják-e a toronyházak szigetelésével kapcsolatos szabályokat. Mi a helyzet Szlovákiában? Itt is előfordulhat egy a londonihoz hasonló tragédia?</p>

Június 14-én hatalmas tűzvész pusztított a Grenfell Tower nevű 24 emeletes, 127 lakásos észak-londoni toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófában a rendőrség jelenlegi becslései szerint legalább 80-an vesztették életüket, ám nem zárható ki, hogy az áldozatok száma átlépi a százat. A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hőszigetelő burkolóelemekkel látták el.

Fiona McCormack, a londoni rendőrség főfelügyelője szerint a Grenfell Tower külső burkolóelemei azonban nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbák során a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott. Mára kiderült, a helyzet a korábban véltnél is rosszabb. Időközben ugyanis 120 angliai toronyház külső burkolóelemeit vizsgálták meg, és kivétel nélkül mindegyik vizsgálati minta gyúlékonynak bizonyult.

Mi a helyzet Szlovákiában? A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a londonihoz hasonló tűzvészre nálunk eddig még nem volt példa, és nagy valószínűséggel ettől a jövőben sem kell tartanunk. „A londoni tűzesettel kapcsolatos információk szerint a porig égett toronyház szigetelésénél tűzveszélyes anyagokat használtak, az épület külső fala és a szigetelés között pedig egy átszellőztetett légrést hagytak. Az alsóbb szinten kirobbant tűz ezen keresztül, az úgynevezett kürtőhatásnak köszönhetően szabadon terjedhetett felfelé, ami magyarázatot ad a fáklyaként fellobbanó toronyházra” – nyilatkozta Zuzana Sternová, az Építésügyi Műszaki és Minőségellenőrző Kutatóintézet (TSÚS) igazgatója.

A tűzoltóság szerint Szlovákiában a londonihoz hasonló esetnek nem szabadna előfordulnia. „Nálunk már a múlt század hetvenes éveitől rendkívül szigorú szabályok vannak. Ráadásul egész más konstrukciókkal és szigetelőanyagokkal dolgozunk. 22,5 méter felett például már csak nem éghető szigetelőanyagot használhatnak, ez alatt pedig az égésveszélyes szigetelőpaneleket el kell választani egymástól, hogy a tűz ne terjedhessen tovább az egész homlokzaton. Az új épületeknél például már 90 vagy akár 120 centiméter széles tűzbiztos sávokat kell beépíteni vízszintesen és függőlegesen is” – mondta Marián Dritomský, a Szlovák Tűzoltóság tűzoltóegységek irányításával foglalkozó főosztályának a vezetője. Ő is elismeri azonban, hogy minden az emberektől függ, így teljesen nem lehet kizárni egy nagyobb tűzesetet – megtörténhet, hogy a kivitezelő nem az előírásoknak megfelelően járt el. „Ha minden építkezésnél vagy lakásfelújításnál betartanák a létező szabályokat, rengeteg tragédiát előzhetnénk meg” – tette hozzá Dritomský. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?