Közélet

Nálunk nem ég le a panelház

Pozsony | A két héttel ezelőtti tragikus londoni tűzeset miatt egyre több európai országban vizsgálják felül, hogy betartják-e a toronyházak szigetelésével kapcsolatos szabályokat. Mi a helyzet Szlovákiában? Itt is előfordulhat egy a londonihoz hasonló tragédia?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. június 30. 17:31

Június 14-én hatalmas tűzvész pusztított a Grenfell Tower nevű 24 emeletes, 127 lakásos észak-londoni toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófában a rendőrség jelenlegi becslései szerint legalább 80-an vesztették életüket, ám nem zárható ki, hogy az áldozatok száma átlépi a százat. A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hőszigetelő burkolóelemekkel látták el.

Fiona McCormack, a londoni rendőrség főfelügyelője szerint a Grenfell Tower külső burkolóelemei azonban nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbák során a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott. Mára kiderült, a helyzet a korábban véltnél is rosszabb. Időközben ugyanis 120 angliai toronyház külső burkolóelemeit vizsgálták meg, és kivétel nélkül mindegyik vizsgálati minta gyúlékonynak bizonyult.

Mi a helyzet Szlovákiában? A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a londonihoz hasonló tűzvészre nálunk eddig még nem volt példa, és nagy valószínűséggel ettől a jövőben sem kell tartanunk. „A londoni tűzesettel kapcsolatos információk szerint a porig égett toronyház szigetelésénél tűzveszélyes anyagokat használtak, az épület külső fala és a szigetelés között pedig egy átszellőztetett légrést hagytak. Az alsóbb szinten kirobbant tűz ezen keresztül, az úgynevezett kürtőhatásnak köszönhetően szabadon terjedhetett felfelé, ami magyarázatot ad a fáklyaként fellobbanó toronyházra” – nyilatkozta Zuzana Sternová, az Építésügyi Műszaki és Minőségellenőrző Kutatóintézet (TSÚS) igazgatója.

A tűzoltóság szerint Szlovákiában a londonihoz hasonló esetnek nem szabadna előfordulnia. „Nálunk már a múlt század hetvenes éveitől rendkívül szigorú szabályok vannak. Ráadásul egész más konstrukciókkal és szigetelőanyagokkal dolgozunk. 22,5 méter felett például már csak nem éghető szigetelőanyagot használhatnak, ez alatt pedig az égésveszélyes szigetelőpaneleket el kell választani egymástól, hogy a tűz ne terjedhessen tovább az egész homlokzaton. Az új épületeknél például már 90 vagy akár 120 centiméter széles tűzbiztos sávokat kell beépíteni vízszintesen és függőlegesen is” – mondta Marián Dritomský, a Szlovák Tűzoltóság tűzoltóegységek irányításával foglalkozó főosztályának a vezetője. Ő is elismeri azonban, hogy minden az emberektől függ, így teljesen nem lehet kizárni egy nagyobb tűzesetet – megtörténhet, hogy a kivitezelő nem az előírásoknak megfelelően járt el. „Ha minden építkezésnél vagy lakásfelújításnál betartanák a létező szabályokat, rengeteg tragédiát előzhetnénk meg” – tette hozzá Dritomský. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

bakelit

Reneszánszukat élik a bakelit hanglemezek

Igor Matovič

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

kigyulladt autó

Érsekújvár – 70 centből 3 000 eurós kárt okozott „barátjának” a 22 éves férfi

drogterjesztő

Drogdílert fogtak el Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.