Közélet

Megszavazták: emelkedhet a hulladéktárolás díja

Pozsony | Az, hogy mennyit fognak fizetni a települések a vegyes hulladék lerakón való tárolásáért, januártól az osztályozás mértékétől fog függeni. A hulladéklerakás díja a következő három évben emelkedni fog.
TASR

2018. szeptember 12. 16:07

Ez a hulladéktárolási díjról szóló törvényjavaslatból következik, amelyet szerdán a második olvasatba továbbított a parlament. A hulladéktörvényt is módosítani fogják, amely szintén a második olvasatba került. A cél, hogy megoldódjanak azok a problémák, amelyek a gyakorlatban keletkeztek.

A jövő évtől kezdődően hét csoportba fogják sorolni a hulladékot az osztályozás mértékétől függően. Kevesebb, mint 10 százalékos osztályozottság esetén 17 euróba fog kerülni egy tonna szemét tárolása. Egy évvel később, 2020-ban, 26 euróba, 2021-ben pedig az összeg további 7 euróval fog emelkedni. 2019-ben, a hulladék több mint 60 százalékos osztályozottsága esetében 7 euróba fog kerülni ugyanez, egy évvel később 8 euróba, az ezt követő évben pedig 11 euróba. Jelenleg tonnánként 6 euróba kerül az ilyen hulladék tárolása.

„A minisztériumnál komolyan vesszük a hulladéklerakók elleni harcot. Ezért is készítettünk egy olyan törvényjavaslatot, amely hátrányos körülményeket teremt a hulladék lerakókon való tárolásához – és ezt egyszerűen, a vegyes hulladék tárolási díjának az emelésével“ – közölte Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter a törvény kapcsán.

 

2018. augusztus 22. 13:02

Döntött a kormány, emelkedik a hulladéktárolási díj

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Szlovákiában a háztartási hulladék legnagyobb része lerakókon végzi (66 százalék). A szemét 11 százalékát elégetik, és a hulladéknak csupán 23 százalékát hasznosítják újra.

Az Európai Unió újrahasznosítással kapcsolatos céljaival összhangban Szlovákiának 2035-ig 25 százalék alá kell csökkentenie a szemétlerakókra kerülő hulladék arányát, 2040-ig pedig 10 százalék alá. Ezenkívül növelni kell az újrahasznosítás mértékét is. 2025-ig a háztartási hulladék 55 százalékát kell újrahasznosítania az országnak, 2030-ban pedig ennek az aránynak el kellene érnie a 60 százalékot.      

A minisztérium szerint a hulladéktörvény módosításának az a célja, hogy javuljon az osztályozott hulladék aránya, szigorodjanak a hulladéklerakók lezárásának a szabályai, és hogy csökkentsék a kis komposztálótelepek üzemeltetőinek az adminisztratív terheit. Ezenkívül a törvény foglalkozik a hajók újrahasznosítására vonatkozó európai rendelet végrehajtásával, valamint a használt elemek és akkumulátorok határon át történő illegális szállítására vonatkozó szabályokkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kalmár góljaival fordított a DAC Aranyosmaróton

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Két nyelven játssza ugyanazt

Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást

Závada Pál: Hajó a ködben - Kollaborálás, üzlet vagy jogos önvédelem?

Közveszéles: Megkéselt egy férfit, majd balesetet okozott menekülés közben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?