Közélet

Még tárgyalnak az alkotmánybíró-jelöltekről

Pozsony | A koalíciós pártok között még nincs egyezség az alkotmánybíró-jelöltekről, sőt, az egyes frakciók sem vették át a jelöltek névsorát. Az alkotmányjogi bizottság ma és holnap hallgatja meg a jelölteket, a parlament a kedden kezdődő ülésszakon szavaz róluk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 21. 09:00

- Somogyi Tibor felvétele

A Smer–SNS–Híd koalíció még egyáltalán nem tárgyalt az újabb alkotmánybíró-jelöltekről. Állítólag az egyeztetés a pártelnökök betegsége miatt húzódik. Az alkotmánybíró-jelöltek nem volt téma a keddi koalíciós tanácson sem. Egyelőre a pártok frakciói sem sietik el az egyeztetést. Róbert Madej (Smer), az alkotmányjogi bizottság elnöke szerint a Smer frakciója csak a jövő héten egyeztet a jelöltekről. Basternák Tibor, a Híd frakcióvezetője is megerősítette, hogy a hidas képviselők sem tárgyaltak még a jelöltekről. „Megvárjuk az alkotmánybíró-jelöltek nyilvános meghallgatását, csak utána egyeztetünk a képviselőkkel arról, kiket támogatunk” – közölte Basternák. Tibor Bernaťák (SNS) viszont azt állította, a nemzetiek már foglalkoztak a jelöltekkel. „Egyelőre nem szeretnék konkrétumokat elárulni” – mondta Bernaťák. 

Ugyanakkor a koalícióban még a szavazás módjáról sincs egyezség. A Smer ragaszkodik a titkos szavazáshoz. „Nagyon bízom abban, hogy a voksolás titkos lesz, mert az a parlamenti demokrácia megnyilvánulása” – fogalmazott Róbert Madej. Tibor Bernaťák szerint az SNS-nek nincs gondja azzal, hogy nyilvánosan szavazzanak a bírójelöltekről, ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy beleegyeznek a titkos szavazásba. A Híd már korábban jelezte, hajlanak a titkos szavazásra, csak akkor ragaszkodnak ismét a nyilvános voksoláshoz, ha ismét háttéralkut sejtenének a fasiszta ĽSNS-szel. 

Az alkotmánybíró-választás második fordulójába 30 jogász, közjegyző és jogi végzettségű személy jelentkezett. Nyilvános meghallgatásukra ma és holnap kerül sor az alkotmányjogi bizottság, a parlamenti képviselők, az államfő hivatalának képviselői valamint számos szervezet jelenlétében. A képviselőknek már a márciusi ülésszakon szavazniuk kell a jelöltekről. Az Alkotmánybíróság február 16-tól négy bíróval, egyetlen szenátussal működik. Plénuma nem tud ülésezni, így a taláros testületet gyakorlatilag megbénult. ⋌(TASR, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Chelsea- és Napoli-meccs a mai topligás focikínálat

Frissítve

Kétszáz fölé emelkedett a Srí Lanka-i merényletek halálos áldozatainak száma

Megosztottság helyett magyar lista, valódi tartalommal

VIDEÓ: Tömegverekedés tört ki az NBA-meccsen

Lángol az erdő Poprád mellett, már több mint százan oltják a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?