Közélet

Még nem dőlt el a kisiskolák sorsa

Pozsony | Filip Mónika (SaS) oktatási államtitkár szerint a magyar iskolák racionalizációja kapcsán még semmi sem dőlt el, így nem beszélt az intézmények bezárásáról sem. Szerinte először a magyar szakmai és politikai nyilvánosságnak kell megtalálnia, mit szeretne kezdeni az iskolákkal.
Czímer Gábor

2020. december 11. 07:30

Filip Mónika (a szerző felvétele)
Filip Mónika - A szerző felvétele

Az államtitkár a csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, az iskolahálózat optimalizációja, amely a magyar intézményeket is érinti, előreláthatóan 2022-ben indulhat meg. Hozzátette azonban, hogy a folyamat részletei egyelőre nem ismertek. „A tárcánál jelenleg a vonatkozó adatok összegyűjtése zajlik. A nemzetiségi iskolák optimalizációjáról sem létezik még semmiféle konkrétum” – emelte ki. Filip Mónika hangsúlyozta, számára rendkívül fontos, hogy a nemzetiségi identitás és kultúra szempontjából nélkülözhetetlen nemzetiségi iskolákat megvédjék. „Mindenekelőtt a színvonalukat szeretnénk emelni” – fűzte hozzá. 

A kisiskolák jövője

Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben megvonnák-e az iskoláktól a diákokra kapott fejpénzen felül utalt kompenzációs támogatást, az államtitkár elmondta, egyelőre nem szüntetik meg az ilyen plusz források kifizetését. A kérdéses támogatás elsősorban azon kis létszámú iskolák számára létfontosságú, amelyek pusztán a diáklétszámmal arányos fejpénzből nem tudnának működni. A szlovákiai magyar iskolák legnagyobb része ilyen, a dotáció megvonása nagy valószínűséggel a bezárásukat jelentené. „Aztán aszerint, milyen terv születik az iskolahálózat optimalizációjára, elképzelhető, hogy a jövőben csökkenni fog ez a kompenzációs támogatás” – tette hozzá azzal, még nincs tervük arra, hogy ez miként történjen. 

Tudjuk, mit akarunk?

Filip szerint egyelőre a magyar szakmai szervezetek és politikai pártok körében sincs konszenzus abban a kérdésben, hogy fenntartható-e a jelenlegi iskolahálózat, vagy ehelyett intézmény-összevonással jobb minőségű iskolákat érdemes-e létrehozni. Szerinte először a magyar szakmai és politikai nyilvánosságnak kellene megállapodnia, milyen megoldást talál a legjobbnak, ők pedig igyekezni fognak, hogy ezt átültessék. Az államtitkár arról is beszélt, a magyar iskolahálózat átalakítását nem lehet egy általános kritériumhoz igazítva fentről diktálni. A kínálkozó lehetőségeket először egy-egy helyen próbálnák ki, azzal, hogy a folyamatba eleinte az iskolák saját kezdeményezésből kapcsolódhatnának be. „Mi pedig módszertani irányelveket dolgozhatunk ki arra, miként kapcsolódhatnának össze az egyes intézmények, mire lenne ez jó és így tovább” – magyarázta. 

Arra, hogy az iskolahálózat racionalizációja végbemenjen, az oktatási államtitkár szerint a csökkenő diákszám és ebből adódóan a fejpénzből származó bevétel zsugorodása jelenti a fő motivációt. Azt állítja, a kormányzat nem fog anyagi nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy a racionalizációt kikényszerítse. Hozzátette azonban, hogy egy ilyen kényszer természetesen is kialakul, hiszen sok oktatási intézménynek már most nagyon kevés a pénze. „Számomra nagyon fontos, hogy minden magyar anyanyelvű gyermek magyar iskolába, magyar óvodába tudjon menni” – mondta, és hozzátette, hogy az oktatás minősége ugyanilyen fontos. 

12 (oktatási) pont

Filip szerint a Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter által bejelentett 12 pontos oktatási reform során a nemzetiségi iskolákra is gondolnak, még akkor is, ha az külön pontként nem szerepel a tervben. „A nemzetiségi iskolák külön kritériumrendszerrel rendelkeznek majd” – mondta az államtitkár, aki úgy nyilatkozott, a magyar pártok által korábban hangsúlyozott elv, a kisebbségi iskolák pozitív diszkriminációja szerinte jelenleg is létezik, de a jövőben is szeretnék megtartani azt. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, az egyik céljuk, hogy törvényben szeretnék meghatározni a nemzetiségi oktatás fogalmát. Úgy látja, a vonatkozó jogszabály módosítására jövő év első felében kerülhet sor. Az oktatás finanszírozását, amely jelenleg nagyrészt a belügyminisztérium alá tartozik, az oktatási tárca hatáskörébe vonnák össze. Az erről szóló törvény arra vár, hogy a kormány jóváhagyja. Filip Mónika személyes véleménye szerint ez csak a miniszterelnök, Igor Matovič (OĽaNO) és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter közötti ellentét miatt húzódik.

Tankönyv-liberalizáció

A tárca a tankönyvpiac liberalizációját is tervezi, de a nemzetiségi nyelvű iskolák számára jóval kevesebb ilyen kiadvány létezik, mint a szlovák intézmények számára. Ezzel kapcsolatban Filip Mónika elmondta, ezt a problémát úgy szeretnék megoldani, hogy akár közvetlenül is kérhetnek tőlük támogatást azok, akik nemzetiségi nyelvű tankönyvet szeretnének írni. Az államtitkár arról is beszámolt, a minisztérium olyan új oktatási segédanyagok, munkafüzetek, tankönyvek kiadását is támogatja, amelyek kifejezetten a nemzetiségi iskolák tanulói és tanárai számára készülnek. Ezek között olyan is van is, amely a szlovák nyelv második nyelvként való oktatását segíti. Ezzel a módszertani változással kapcsolatban szakértői csoport létrehozását kezdeményezték. A jövőben az óvodák és az alapiskolák pedagógusai számára olyan didaktikai segédeszközöket készítenek, amelyek már a szlovák nyelv második nyelvként való oktatására irányuló módszertant tartalmazzák.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.