Közélet

Magyar propaganda a külföldi tej ellen

Pozsony/Budapest | A napokban 22 külföldi tejet – köztük 15 szlovákiait – vont ki a magyar piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hazai tejtermelők szerint politikai és marketinghúzásról van szó, amelynek célja, hogy visszaszorítsák a külföldi tej iránti keresletet.
Bartalos Éva

2016. június 17. 14:30

„A NÉBIH laboratóriumaiban 48 UHT tej tételt vizsgáltak meg mintegy 200 paraméterre. Az ellenőrzés eredményeként 22 külföldi – szlovák, cseh és lengyel – előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél” – olvasható a NÉBIH oldalán. A hazai termelők azonban azt állítják, megfelelő a tej zsírtartalma, és ezt független mérésekkel tudják bizonyítani. „Sem a szlovákiai, sem a csehországi tejgyárak nem kaptak értesítést a NÉBIH-től arról, hogy mi a probléma, csak az első magyarországi forgalmazó jelezte, hogy gond van a tejjel. Szlovákiában és Csehországban is megvizsgálták a tejet, és a független laboratóriumi eredmények igazolják, hogy a zsírtartalom megfelel a csomagoláson feltüntetett értéknek” – nyilatkozta lapunknak egy vállalkozó, aki hozzátette, egyoldalú a bevizsgálás és hiányzik a kommunikáció.
 
Ők fölöznék le a hasznot
„A magyarországi forgalmazó értesített bennünket arról, hogy egy termékünk zsírtartalma alacsonyabb volt. Mi is ellenőriztük a terméket, de nem találtunk hibát. Hivatalos tájékoztatást még nem kaptunk a magyar szervektől” – közölte Ján Husák, a késmárki (Kežmarok) Tami tejgyár üzleti részlegének igazgatója. Miriam Csicsai, a Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet igazgatója elmondta, az országos felügyelet sem kapott bejelentést hibás tejtermékekről az utóbbi két hónapban. Megkerestük a NÉBIH-et, hogy megtudjuk, mely tejtermelők termékei nem buktak el az ellenőrzésen, és hogy tájékoztatták-e a vállalatokat, kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.
 
Rágalom és zsírtartalom
„Rágalom, hogy a szlovákiai tej nem tartalmazza a csomagoláson feltüntetett paramétereket. Elképzelhető, hogy a gyártásból adódóan probléma keletkezhet, de ez nem jellemző” – nyilatkozta Csicsai Gábor (Híd), a parlament földművelésügyi bizottságának elnöke. A tejgyártásnál lefölözik a nagy mennyiségű tejet, majd a nullaszázalékos zsírtartalmú plazmához adagolják a bizonyos mennyiségű zsíros tejszínt. „Előfordulhat, hogy tizedszázalékkal alacsonyabb a zsírtartalom a csomagoláson feltüntetettnél, ami, ha kell, elegendő ok arra, hogy a termék fennakadjon az ellenőrzésen” – folytatta Csicsai. A nagymegyeri Euromilk is szállít Magyarországra, Világi Réka, a vállalat igazgatója elmondta, nem volt gond az áruval, eddig nem kaptak értesítést.
 
Nem ez az első eset
Nem ez volt az első, a külföldi tejtermelők elleni kirohanás, áprilisban is a szlovák és cseh tejek akadtak fenn a rostán. A hazai termelők úgy gondolják, a mérési eredményekkel próbálják manipulálni a magyar tejpiacot. „A hatósági fellépésnek köszönhetően több tízezer liter, a vásárlókat megtévesztő termék kerül le a polcokról” – folytatódik a NÉBIH közleménye. Néhány termelő szerint propaganda és politikai harc áll az ügy hátterében. „A magyarok így próbálják visszaszorítani a külföldi tej iránti keresletet” – véli az egyik vállalkozó. „Elképzelhető, hogy az állam ilyen eszközökkel védi saját termelőit” – zárta Csicsai Gábor, és hozzátette, ha valakit verni akarnak, találnak botot.
 
Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?