Magasabb minimálnyugdíj

nyugdíj
Pozsony |

Változik néhány nyugdíjtípus összege, a létminimum ugyanis hatással van a korengedményes járandóság és a minimális nyugdíj nagyságára.

Július 1-jétől 199,48 euróról 205,07 euróra emelkedett a létminimum összege, melytől számos támogatás függ. A létminimum valorizálásának talán csak azok nem örülnek, akik korengedményes nyugdíjért akarnak folyamodni. A járandóságra ugyanis az igénylő csak akkor lesz jogosult, ha – az egyéb feltételek teljesítése mellett – a kiszámított összeg eléri a létminimum 1,2 százalékának megfelelő összeget, ami június 30-áig 239,40 euró volt, július 1-jétől azonban már 246,10 euró.

Az idő előtti nyugdíjaztatást igénylő kérvényeket a Szociális Biztosító leggyakrabban éppen azért utasítja el, mert a kiszámított összeg túl alacsony. Évente több száz kérvényt utasítanak el emiatt. Egy évben csak kétszer lehet kérni az idő előtti nyugdíjaztatást. „Május végéig 16 733 korengedményes nyugdíjas szerepelt a nyilvántartásban. A számuk az utóbbi években folyamatosan csökken. 2013-ban még 21 935 korengedményes járandóságot folyósítottak, 2016-ban már csak 20 232-t, és 2017 végére a számuk 16 467-re csökkent” – tájékoztatott a Szociális Biztosító. Ezzel szemben a járandóságok összege évről évre nőtt. Az SP adatai szerint 2013-ban egy átlagos korengedményes nyugdíj 384,70 euró körül mozgott, 2016-ban az átlag 388,80 euró volt, 2017 decemberében elérte a 405,26 eurót, idén májusban pedig a járandóság átlagos összege 414,05 euró körül mozgott.

Kapcsolódó cikkünk

A minimálnyugdíj összege – a létminimum valorizálásának a hatására – csak 2019. január 1-jétől változik – az összes nyugdíjtípust ekkor valorizálják. A minimálnyugdíj arra van hatással, akinek 30 beszámítható éve van, vagyis legalább ennyi évet ledolgozott, és a jövedelme elért egy bizonyos szintet. Neki a járadéka törvényből kifolyólag nem lehet alacsonyabb a létminimum 136 százalékánál, ami jelenleg 271,30 euró, s 2019-től 278,90 euró lesz. Akinek ennél kisebb a nyugdíja, a Szociális Biztosító kiegészíti erre az összegre. A minimálnyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal, e felett pedig évente 3 százalékponttal nő az arány, vagyis aki 39 évet dolgozott le, az a létminimum 154 százalékára számíthat, 40 ledolgozott évért pedig a létminimum 157 százaléka jár. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?