Közélet

Lucia Žitňanská: A legjobb cselekvési terv az lenne, ha csendben maradnának

ÚJ SZÓ ONLINE

2016. január 13. 13:47

A mai ülésen a kormány a rasszizmus, xenofóbia, antiszemitizmus és az intolerancia többi formájának megelőzéséről elkészített intézkedési tervről szavaznak. Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke szerint a kormány az adott ügy érdekében sokkal többet tenne, ha csendben maradna.
A javasolt intézkedési terv célja a „nemzetiségi, faji vagy vallási összeférhetetlenségen alapuló előítéletek, sztereotípia és gyűlölködő megnyilvánulások létrejöttének megelőzése“. A Híd alelnöke szerint ezen mondatok ellentmondanak Robert Fico az elmúlt hónapokban tett kijelentéseinek. „A muszlim közösség minden egyes tagjának megfigyeléséről, vagy az egységes muszlim közösség létrejöttének megakadályozásáról tett kijelentések épp az előítéletek és a félelem kialakulásához vezetnek“- jelentette ki Lucia Žitňanská. Cinikusnak tartja, hogy éppen Robert Kaliňák belügyminiszter terjeszti elő ezt a javaslatot, hiszen együtt Fico miniszterelnökkel ő az, aki a menekülttémával visszaél a választásokat megelőző kampányukban. 
 
Szintén cinikusnak tartja a terv azon mondatát, miszerint a civil szervezetek pótolhatatlanok a rasszizmus, xenofóbia és intolerancia kérdéseinek megoldásában, és hogy fontos szerepet töltenek be az új közéleti témák megvitatásában és képviseletében is. „Eközben a miniszterelnök az, aki a harmadik szektorban lévő személyeket kizárólag emberjogi szenteskedőknek nevezi“- mutatott rá a Híd alelnöke a következő ellentmondásra a kormány szavai és tettei között. Véleménye szerint egy ilyen intézkedési terv elfogadása felesleges, hiszen azt, hogy a kormány hajlandó teljesíteni ezt a tervet senki sem hiszi el, még maga a miniszterelnök sem. „Ezért a legjobb terv a gyűlölet ellen az lenne, ha a kormány csendben maradna“- tette hozzá Lucia Žitňanská. 
 
Önnek ajánljuk