Közélet

Legalább 30 malacot kell leölni a sertéspestis miatt

Pozsony/Tőketerebes | A pestis-járvány következtében lega-lább 30 sertést le kell ölni a tőketerebesi járásbeli Örös (Strážne) településen – tájékoztatott a földművelési minisztérium. Csicsai Gábor (Híd) államtitkár szerint azonban ez a szám jóval magasabb is lehet, mivel a tárca egyelőre nem tudta pontosan felmérni az illegálisan tenyésztett sertések számát.
Nagy Roland

2019. július 26. 19:22

sertéspestis
Az agrártárca arra figyelmeztet, hogy ha ehhez hasonló véraláfutások vannak a sertésen, azonnal forduljon az illetékes hivatalhoz  - MPRV

Az ország történetében először afrikai sertéspestissel fertőzött malacot találtak. A malacra egy örösi gazdánál bukkantak. A tenyésztőnek összesen négy sertése volt, mindegyiket el kellett pusztítani – tájékoztatott tegnapelőtt az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS). 
A vizsgálat során kiderült, hogy a gazda illegálisan tartotta az állatokat. Gabriela Matečná (SNS) földművelési miniszter nyomatékosan felszólította a gazdákat, hogy tartsák be az állattenyésztésre vonatkozó törvényeket, hiszen ezzel nemcsak maguknak, hanem a környezetüknek is segítenek.

„A precíz és szigorú intézkedéseinknek köszönhetően eddig sikerült visszaszorítani a sertéspestist Szlovákiában, a környező országokban pedig már felütötte a fejét. Sajnos néhányan nem tartották be a szabályokat, és ezzel nemcsak az állatokkal szemben voltak felelőtlenek, hanem a többi lakossal szemben is. Ebben az esetben a faluban élő összes tenyésztő veszít”

– jelentette ki a földművelési tárca vezetője.

Sok a nem bejelentett malac 

Örös községben 13 bejegyzett sertéstenyésztő van, összesen 30 malacot tartanak. Az óvintézkedések miatt azonban az összeset le kell vágni. Csicsai Gábor földművelési államtitkár lapunknak elmondta, hogy ez a szám ennél jóval magasabb is lehet, mivel nagyon sokan illegálisan tartanak sertéseket a környéken. „Egyelőre nincs pontos adatunk, de becsléseink szerint a elpusztításra váró sertések száma meghaladhatja a százat is” – közölte az államtitkár. Hozzátette, hogy a biztonsági óvintézkedések ezzel még nem értek véget. „Ezt követően 10 kilométeres körzetben szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fogunk tartani. Vért veszünk néhány sertéstől, hogy megbizonyosodjunk, a sertéspestis nem terjedt tovább. Ha mégis találunk beteg malacokat a távolabbi településeken, akkor sajnos még több állatot kell leölnünk” – mondta Csicsai.
A szúrópróbaszerű vizsgálatokra azonban csak később kerül sor, mivel először a kritikus három kilométeres körzetben kell elvégezni a megfelelő intézkedéseket. „Természetesen a távolabbi területeket is rendesen át kell vizsgálni, de egyelőre feltételezzük, hogy oda még nem jutott el a kór” – magyarázta az államtitkár.

Csicsai Gábor szerint nem kizárt, hogy a Tőketerebesi járás összes háztáji sertését likvidálni kell - Somogyi Tibor felvétele

Magyarországról jöhetett a vírus

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-Biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy mi a fertőzés forrása. Csicsai szerint a legvalószínűbb az, hogy a vírust maga a gazda adta át a sertéseknek. „A V4-es országok közül eddig csak Szlovákiában nem volt afrikai sertéspestis. A környező országok esetében azonban a legtöbbször vaddisznók kezdték terjeszteni a kórt, ők kifejezetten fogékonyak rá. Nálunk viszont sajnos nem vaddisznóknál mutatták ki, hanem egyenesen egy tenyésztő malacánál. Mivel a sertésnek esélye sem volt érintkeznie vaddisznóval, ezért nagyon valószínű, hogy a gazdájától kapta el” – magyarázta lapunknak az államtitkár. Hozzátette, hogy a kórokozó Magyarországról kerülhetett át hozzánk.

„A település elég közel van Magyarországhoz. Elképzelhető, hogy a gazda a határ túloldaláról hozott át félkész élelmiszert vagy termést, amit a malacnak adott, a vírus így kerülhetett a szervezetébe. Ez az elmélet azért is valószínű, mert Magyarországon abban a régióban elég gyakran bukkan fel ez a kór. Sajnos azonban nagyon nehéz lesz bizonyítani, mivel a sertés már jó ideje beteg lehet. A kór lefolyási ideje két hét, és hogy mi történt két héttel ezelőtt, arra már sokszor nem is emlékeznek az emberek”

– közölte Csicsai.

Kártérítés a gazdáknak 

A földművelési minisztérium kártérítést ígért azoknak a gazdáknak, akik a malacaikat törvényes módon tartották. A pénzösszeg a malac súlyától függően általában 50 és 150 euró között mozog. Csicsai elmondta, hogy valamiféle kompenzációt próbálnak kitalálni azoknak is, akik nem tartottak be minden előírást.

„A törvény előírja, hogy a regisztrált malacok gazdái ilyen esetben igényelhetnek kártérítést. A helyzet súlyosságára való tekintettel azonban azon dolgozunk, hogy azok is kapjanak kártérítést, akik nem regisztrált módon tartották a jószágot. Sajnos nagyon szegény régiókról beszélünk, és nem csak a gazdáknak okozott ez kárt, hanem a helyiek is sínylődni fognak miatta”

– tette hozzá a földművelési tárca államtitkára.

A sertéspestis az emberre nem veszélyes, a megfertőződött malacok azonban szinte biztos, hogy elpusztulnak. Az agrártárca arra figyelmeztetett, hogy ha a gazda a következő tüneteket tapasztalja az állaton, azonnal szóljon az illetékes hatóságnak: véraláfutások a bőrön, hasmenés, csökkent étvágy.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Elkezdődött a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások bírósági meghallgatása

A világítás alapszabályai

Kalavská lemond a miniszteri posztról

Kényeztető wellness a téli hónapokban

Egymillió euróval segíti Eperjest a pénzügyminisztérium

GALÉRIA: Így néz ki az eperjesi panelház belülről a tragédia után

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.