Közélet

Lajčák találkozik Dankóval

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter beszélt Andrej Danko (SNS) házelnökkel, és megegyeztek egy találkozóban. Ezt Boris Gandel külügyi szóvivő közölte a TASR hírügynökséggel pénteken. „Soha nem utasítottuk el az eszmecserét a külpolitikai kérdésekről” – tette hozzá.
TASR

2018. december 7. 15:28

Andrej Danko - TASR/AP-felvétel

Lajčák pénteken bejelentette: úgy döntött, mégsem távozik a tárca éléről. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Robert Fico, a Smer-SD elnöke győzték meg őt, azáltal, hogy garantálták neki Szlovákia külpolitikai irányvonalának megőrzését és a kormányprogram betartását. Andrej Kiska államfő még nem döntött a miniszter lemondásával kapcsolatban, a lemondás visszavonását várhatóan tudomásul veszi.

Danko Lajčák bejelentését követően jelezte, hogy a következő napokban találkozni akar a külügyminiszterrel, hogy választ kapjon néhány kérdésre. Ezen kívül úgy gondolja, hogy a lemondással kialakult alkotmányjogi helyzet nem egyértelmű, és a minisztert újra ki kellene nevezni.

Danko a különféle nemzetközi szerződésekre kérdezne rá. Szerinte ugyanis fennáll annak a kockázata, hogy idegen hadseregek fognak állomásozni Szlovákia területén.

A házelnök továbbá egyértelmű választ szeretne kapni arra a kérdésre, hogy mi a külügyminisztérium álláspontja az örmény népirtással, vagy a jeruzsálemi kulturális központ létesítésével kapcsolatban.

Lajčák múlt héten nyújtotta be a lemondását a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás és a marrákesi találkozó körül kialakult helyzet miatt. Az SNS keményen elutasította a keretegyezményt, és azt, hogy Szlovákia részt vegyen a találkozón, továbbá Lajčákot is bírálta az álláspontja miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Ismét könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Budapesten

Agyonlőtték a rendőrök a strasbourgi merénylőt

Sűrű ködre figyelmeztet az SHMÚ

Huszonhetek: nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás

Bravúros döntetlennel esett ki a Vidi

Taszítja a fiatalokat a politika

Legfrissebb galériák
Olvasta már?