Közélet

Kiska: Találkoztam Ferenc pápával, a legértékesebb emberrel a világon

Vatikán | Andrej Kiska államfő pénteken találkozott Ferenc pápával a Vatikánban. Beszélgetésük fő témája a család, az alázatosság és a megbocsátás volt. A szlovák elnök azt mondta az egyházi vezetőről: ő „a legértékesebb ember a világon”, akivel valaha találkozott. Kiskát 2015 után most fogadta másodszor a pápa.
TASR

2018. december 14. 19:26

- TASR/AP-felvétel

„A Szentatya a jó megtestesítője. Minden szlovák állampolgár, különösképpen a hívők nevében üdvözöltem őt, hiszen az utóbbiak nap mint nap imádkoznak érte” – jelentette ki az elnök a Szent Péter téren tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a pápa őszintén örült az ajándékoknak, melyeket Szlovákiából hozott neki. „Amikor elmeséltem az ajándékok történetét, láttam a szemében a meghatódás könnyeit” – mondta Kiska. A négy karácsonyi gömböt, melyet a szlovák államfő ajándékozott a pápának, a turzófalvi Szent József Gyermekotthon növendékei, a kassai Liberta központban élő beteg gyerekek, a görgői alapiskola roma diákjai és a pozsonyi Resoty Antona Srholca központban élő hajléktalanok készítették. Utóbbiak a gömbre a pápáért mondott imádságukat is ráírták.

A karácsonyi gömböket a Szent Márta-házban felállított karácsonyfára akasztják fel, ahol a pápa karácsonyig minden nap celebrál misét. „Közel lesznek hozzá, és Szlovákia mindig közel fog állni a szívéhez” – mondta Kiska.

Az elnök elmondása szerint a beszélgetésük egyik fő témája a család volt. Kiska megjegyezte: a pápa arra buzdítja a szülőket, hogy töltsenek több időt a gyerekeikkel, és a technológiai eszközök használata helyett többet játsszanak velük.

Szó volt a megbocsátás és a hatalommal bírók esetében az alázatosság fontosságáról is. „A Szentatya mindig azt hangoztatja, hogy az igazságosságnak kéz a kézben kell járnia a megbocsátással” – tette hozzá.

2018. december 14. 13:42

Kiska a pápával találkozott

„Arról is beszéltünk, hogyan akadályozható meg, hogy az egyes országokban tovább erősödjön a gyűlölet – folytatta az államfő. – Nálunk, Szlovákiában igazságosságot követelünk, de gyakoroljunk megbocsátást is. Ne engedjük, hogy a gyűlölet miatt az országunk valamiféle táborokra szakadjon szét.”

Kiska személyesen találkozott Pietro Parolin bíborossal és vatikáni államtitkárral is, akit tájékoztatott Szlovákia gazdasági helyzetéről, különös hangsúlyt fektetve a gazdasági növekedésre és a csökkenő munkanélküliségre. Ezen kívül szót ejtettek az ukrajnai helyzetről is. Kiska elítélte az „orosz agressziót” Kelet-Ukrajnában, melynek következtében „fölöslegesen halnak meg az emberek”. Úgy véli, az erőszak, és „a jelenlegi orosz agresszió az Azovi-tengeren” aggodalommal töltik el a Vatikánt is. A találkozón a migráció és az éghajlatváltozás is szóba került.

Parolin bíboros a hét elején részt vett a globális migrációs keretegyezményről szóló marrákesi konferencián, mégpedig a dokumentummal kapcsolatos vatikáni kifogások ellenére. „Velünk ellentétben ott voltak, és elmondták a véleményüket. Szerintem így kellene minden országnak viselkednie” – emelte ki az államfő.

Kiska Rómában találkozott Jozef Tomkóval, a 94 éves bíborossal és a Népek Evangelizációjának Kongregációja volt prefektusával is, aki 1945 óta tevékenykedik a Vatikánban. Az elnök elmondása szerint a bíboros értékelte a szlovákiai fiatal generáció egészséges öntudatát, Szlovákiát pedig „nagyszerű országnak” nevezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico kitért a kínos kérdések elől

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Több vizet a Bodrogközbe

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?