Közélet

Kiska osztja Trump álláspontját az Északi Áramlat-2-vel kapcsolatban

Brüsszel | Szlovákiának nincsen kifogása Donald Trump amerikai elnök Németország címére intézett bíráló szavai ellen. Ezt Andrej Kiska államfő és Ivan Korčok, a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára jelentette ki szerdán, a brüsszeli NATO-csúcson. Trump amiatt kritizálta Berlint, hogy megegyezett Oroszországgal a vitatott Északi Áramlat-2 (Nord Stream 2) gázvezeték építéséről.
TASR

2018. július 12. 11:23

- TASR/AP-felvétel

Az amerikai elnök a csúcs előtt arra figyelmeztetett, hogy Berlin széles körű megállapodásokat köt Moszkvával akkor, amikor Oroszországhoz óvatosan kell viszonyulni. Hozzátette: Németországot "teljes mértékben Oroszország irányítja".

Az amerikai elnök még kedden "helytelennek" nevezte az Északi Áramlat-2 gázvezeték építéséről szóló megállapodást. A gázvezeték a Balti-tengeren keresztül kötné össze Németországot Oroszországgal. Washington hosszú ideje tiltakozik a projekt ellen.

2018. július 11. 19:11

Északi Áramlat 2: Németország szóhoz sem engedi a régiónkat

Korčok az amerikai elnök kijelentéseivel kapcsolatban elmondta: a gázvezetéket Szlovákia is kifogásolja, mivel nincsen összhangban az energetikai unió építéséről szóló európai uniós alapelvvel. Hozzátette: a szlovák kormány álláspontja szerint ez a projekt semmilyen előnnyel nem fog járni.

„Személy szerint időről időre jónak látom, ha a vezetők érthetően fogalmazzák meg a mondandójukat” – jelentette ki Korčok Trump állásfoglalására reagálva. 

Kiska felhívta a figyelmet: a Szlovákiához hasonló országok feladata a gázellátás alternatív módját keresni, hogy ne csak Oroszországtól függjenek. 

„Az Északi Áramlat-2 csak erősíteni fogja a függést az orosz gáztól, miközben a már meglévő Északi Áramlat-1 és a Barátság-vezeték kihasználtsága nem egész 50 százalékos. Ezért automatikusan adódik a kérdés, miért van szükség az Északi Áramlat-2-re”- tette hozzá az államfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MAFFIAGYILKOSSÁGOK: Életfogytiglant kapott Roháč

Maláriában elhunyt Stanislav Lieskovský, aki a DAC-ban is játszott

Elfogadták a migrációs paktumot a marrákesi konferencián

Vonat elé hajtott egy autó, egy anya és lánya sérült meg súlyosan

Uniós bíróság: az Egyesült Királyság szabadon visszavonhatja uniós kilépési szándékát

59 éves nőt gázolt halálra egy autó az R1-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?