Két év alatt felére csökkent a hamis bankjegyek száma

1,39 euróval nő a létminimum – négy év után
Pozsony |

Az előző évhez képest tavaly a felére, 1473 darabra esett vissza a Szlovákiában lefoglalt hamis euróbankjegyek száma, amire 2012 óta nem volt példa az országban.

A Szlovák Nemzeti Bank szerint azonban nem árt az óvatosság, hiszen a hamis bankók többségét már csak a forgalomba hozását követően szűrték ki.  A jó hír, hogy az elmúlt pár évben a statisztika egyértelműen csökkenő tendenciát mutat, 2014-ben például még több mint 3400 hamis bankjegyet foglaltak le Szlovákiában – nyilatkozta Martina Vráblik Solčányiová, a jegybank szóvivője.

A rossz hír, hogy a tavaly lefoglalt hamis bankjegyek 90 százalékát már csak a forgalomba hozatalát követően sikerült kiszűrni, vagyis elvileg bárki pénztárcájában lapulhat hamis bankjegy. A jegybank azt ajánlja, hogyha a vásárlásaink során gyanús bankjegyet kapunk, ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal mi is bűncselekményt követünk el. E helyett keressük fel a legközelebbi bank fiókját, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát. Ha a bankjegy a vizsgálat során eredetinek bizonyul, úgy tulajdonosa visszakapja az ellenértékét, a hamisnak bizonyuló bankjegyért azonban nem jár térítés, ráadásul a rendőrségnek is el kell magyaráznunk, hogy hogyan jutottunk hozzá a hamisítványhoz. A tavaly lefoglalt hamisítványok többsége a magasabb értékű címletek közül került ki. Nagyjából a felét teszik ki az ötvenesek, csaknem harmadát a százasok, tizedét pedig a két- és ötszázasok.

Euróérméből tavaly 1249-et foglaltak le, nem egész 170-nel többet az egy évvel korábbinál. Az érmékesetében 2013 számított a rekordévnek, amikor több mint 32 ezer hamis euróérmét foglaltak le. Az érmék közül továbbra is a 2 euróst hamisítják a leggyakrabban, ezek teszik ki a hamisítványok csaknem 80 százalékát. „A Szlovákiában tavaly lefoglalt hamis bankók és érmék továbbra is jó minőségű hamisítványnak számítanak” –mondta Solčányiová, aki szerint azonban a hamis bankók kiszűrésére sokszors peciális eszközre sincs szükség, néha elég a tapintás vagy a biztonsági elemek figyelmes átvizsgálása. A hamis érméket már sokkal nehezebb felismerni, néhány trükkel azonban ezek esetében is kiszűrhető a hamisítvány. A hamis egy- és kéteurósok fontos ismertetőjele például, hogy a középső részüket kisebb-nagyobb erőfeszítés árán ki lehet venni. Mágnessel is meg lehet állapítani a pénz eredetiségét: az egy- és kéteurós érmék közepét enyhén vonzza a mágnes, a hamisakét viszont vagy egyáltalán nem vonzza, vagy nagyon erősen, ami szintén gyanús lehet. Hogy hogyan különböztethetjük meg a valódi bankjegyeket és érméket a hamisaktól, arról a jegybank honlapján (www.nbs.sk) találhatnak bővebb tájékoztatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!