Közélet

Januártól mindenkinek emelkedik a nyugdíja

A 2018-as év számos újdonságot hoz a nyugdíjasok számára. A legfontosabb változás az, hogy átszámolják azon idős személyek járandóságát, akik 2004 előtt vonultak nyugállományba, és így mintegy 100 ezren számíthatnak magasabb járadékra. Kevésbé kellemes változás, hogy idén ismét emelkedik a nyugdíjkorhatár.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 4. 19:38

Illusztrációs felvétel. - Ján Krošlák felvétele

Általában minden új esztendő jól kezdődik a nyugdíjasoknak: a nyugdíjakat ugyanis mindig januárban valorizálják. Idén új módszer szerint történik az emelés, az ősszel elfogadott törvénymódosítás értelmében az elkövetkező 4 évben mindenki legalább egy minimális, az átlagnyugdíj 2%-ának megfelelő emelésre számíthat. Például 420 eurós öregségi nyugdíj esetében ez 8,4 eurós emelést jelent, a korengedményesek legkevesebb 8,20 euróra számíthatnak. Akiknek a nyugdíja 1050 eurónál, a korengedményesek esetében 1025 eurónál nagyobb, azoknál az inflációt veszik figyelembe, vagyis esetükben nem fix összeggel való emelés, hanem százalékos valorizáció lesz: idén 0,8%-kal számíthatnak többre, ami 1050 eurós nyugdíj esetében januártól ugyancsak 8,4 eurós emelést jelent. A megemelt járandóságokat a napokban kezdi folyósítani a Szociális Biztosító (SP). A valorizáció automatikus, vagyis az SP hivatalból átszámolja a nyugdíjakat, nem kell külön kérni.

Változik a minimálnyugdíj

Ugyancsak januártól módosul a minimálnyugdíj összege is, amely a létminimumhoz kapcsolódik. Az utóbbi 2017. július 1-jével 198,09 euróról 199,48 euróra emelkedett. Akinek 30 beszámítható éve van, annak a nyugdíja nem lehet alacsonyabb a létminimum 136 százalékánál, ami januártól a korábbi 269,50 euró helyett 271,30 euró. Akinek ennél kisebb a nyugdíja, a Szociális Biztosító kiegészíti erre az összegre. A minimálnyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal, e felett pedig évente 3 százalékponttal nő az arány, vagyis aki 39 évet dolgozott le, az a létminimum 154 százalékára számíthat, 40 ledolgozott évért pedig a létminimum 157 százaléka jár, ami 2018-tól 313,20 euró.

Nyugdíjátszámítás

Az idén végre megvalósul a még tavaly beharangozott nyugdíjemelés a legidősebb nyugdíjasok számára. Az intézkedés azokat érinti, akik még 2004 előtt vonultak nyugállományba, és a régi norma szerint számolták ki a járandóságukat, amikor még jóval kisebb mértékben vették figyelembe a bevételek nagyságát. Az új nyugdíjasokkal összevetve ők lényegesen alacsonyabb összeget kapnak havonta, ezért a kormány úgy döntött, átszámolják a nyugdíjakat.

A tavaly tavasszal elfogadott törvény két csoportra osztja az érintett korosztályt: akiket 1988. október elseje előtt nyugdíjaztak, azok egységesen 25,50 eurós emelést kapnak, vagyis a januári valorizációt is hozzászámítva – ami az öregségi nyugdíj esetében 8,40 euró – 33,90 euróval nő a nyugdíjuk. Ők a biztosító adatai szerint mintegy 52 ezren vannak, a nyugdíj emelésére vonatkozó végzést már a napokban kézhez kaphatják.

Egyénre szabva

A második csoportba az 1988 októbere és 2003 decembere között nyugdíjba vonultak tartoznak, esetükben a biztosító egyedileg jár el, vagyis egyenként vizsgálja meg, hogy jogosultak-e az emelésre, és ha igen, akkor mekkora összeggel. Emelésre azok számíthatnak, akik nyugdíjba vonulásuk előtt az átlagnál jobban kerestek. Esetükben nem lehet megmondani az emelés mértékét, lesz aki csak néhány euróval kap majd többet, de olyan is, akinek 100 euróval emelkedik a járadéka. „Ők fokozatosan kapják meg a nyugdíjemelést, közülük a legidősebbek már januártól számíthatnak a nagyobb összegre” – magyarázta lapunknak Ivan Švejna (Híd), a szociális ügyi minisztérium államtitkára. Ebben a csoportban van az érintettek többsége, a biztosítónak több mint 83 ezer ember esetében kell megvizsgálnia, hogy jogosult-e az emelésre. Az átszámolást nem kell kérni, az SP automatikusan elvégzi, s a nyugdíj új összegéről az ügyfeleket írásban értesítik.

Növekvő nyugdíjkorhatár

A legtöbb fejlett országban a demográfiai trendek komoly problémát okoznak a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek finanszírozásával kapcsolatban. A kormány a problémát a nyugdíjkorhatár emelésével próbálja orvosolni. Már tavaly sem 62 évesen, hanem 76 nappal a 62. életév betöltése után lehetett csak nyugdíjba vonulni.

Idén tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár: 2018-ban ez 62 év és 139 nap. Vagyis az idén csak 139 nappal a 62. életév betöltése után lehet kérvényezni a nyugdíjat. A szociális biztosításról szóló norma kivételeket is tartalmaz. Eszerint nem megy később nyugdíjba az, aki 1954. december 31-e előtt született. Ugyancsak kivételt képeznek az 1961. december 31-e előtt született nők, akiknek a nyugdíjkorhatáruk a gyermekeik számától függően csökken. Az sem vonul később nyugdíjba, akinek az I. munkakategóriában ledolgozott évek miatt csökkentették a nyugdíjkorhatárát – ide tartoznak a bányákban és az atomerőművekben dolgozók. Ugyanúgy kivételt képeznek azok is, akik a ledolgozott évek alapján mehetnek szolgálati nyugdíjba – ide tartoznak a katonák és a rendőrök.

A nyugdíjkorhatár emelkedése nem minden évben lesz feltétlenül azonos mértékű – úgy határozzák meg, hogy összeadják az előző naptári évre meghatározott nyugdíjkorhatárt és a Statisztikai Hivatal felmérése alapján megállapított napok számát, miközben e napok száma attól függ, milyen dinamikusan változik a nők és a férfiak átlagéletkora. Amennyiben Szlovákiában az átlagéletkor nőni fog, fokozatosan a nyugállományba vonulás ideje is kitolódik, és fordítva. A pontos adatot mindig október 31-éig teszik közzé. (sza)

Dolgozhatnak a korengedményes nyugdíjasok

Jó hír a korengedményes nyugdíjasoknak: idén júliustól ők is dolgozhatnak majd megbízási szerződésre, és ha havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót, nem fogják leállítani a járandóságuk folyósítását.

Jelenleg a korengedményes nyugdíjasok a nyugdíj mellett egyáltalán nem dolgozhatnak, megbízási szerződést sem köthetnek – ellenkező esetben leállítják havi járadékuk folyósítását. Csak úgy tehetnek szert pluszbevételre, hogy saját vállalkozást indítanak. Minden más esetben leállítják a járandóságuk folyósítását. Tavaly így 164 korengedményes járandóság folyósítását állították le. A 2017 őszén elfogadott módosítás 2018 júliusától enyhít ezen a megkötésen: a nyártól legfeljebb havi 200 eurós jutalomról szóló megbízási szerződés köthető.

„A diákokhoz hasonlóan az öregségi, a korengedményes, a rokkantsági és a szolgálati járandóságban részesülők, akik bizonyos konkrét típusú – éspedig vagy a munka elvégzéséről vagy a munkatevékenységről szóló – megbízási szerződésre dolgoznak, 2018. július 1-jétől nem fognak társadalombiztosítási járulékot fizetni, amennyiben az e szerződésre kapott havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót” – tájékoztatott a Szociális Biztosító sajtóosztálya. A két szerződéstípus abban különbözik, hogy az előbbi alapján legfeljebb 350 órát lehet dolgozni évente, az utóbbi alapján pedig legtöbb 10 órát hetente.

Ha a havi jövedelem túllépi a 200 eurót, fizetni kell majd társadalombiztosítást, de csak a 200 euró feletti tételből. Például, ha az idős személy 300 eurót fog keresni, a 200 eurót tisztán megkapja, s a maradék 100 euróból kell majd elvezetni a járulékot. Így havonta több kerül a nyugdíjas zsebébe, a járulékmentes keresetet nem fogják figyelembe venni a nyugdíj átszámolásakor. Havi 200 euróig járulékfizetési mentességet fognak élvezni, vagyis nem kell biztosítást fizetniük, de ez azt is jelenti, hogy ez alatt nem szereznek társadalombiztosítási időszakot. A dolgozó nyugdíjasok járandóságát a nyugdíjaztatásuk után szerzett társadalombiztosítási időszakok alapján az SP automatikusan legkésőbb március végéig átszámolja, s az esetleges emelésről mindenkit írásban tájékoztat. Ez már a havi 200 euró feletti bevétel esetében is érvényes.

Akinek párhuzamosan több megbízási szerződése is lesz, a diákokhoz hasonlóan a járulékfizetési kedvezményt csak egy munkaadónál érvényesítheti – úgy, hogy nyilatkozatot tesz majd, miszerint az adott munkáltatóval kötött szerződésre kéri a felmentést a járulékfizetés alól. A járulékfizetési kivételt érdemes lesz a legmagasabb bevételből érvényesíteni. Az ehhez szükséges nyomtatványt a Szociális Biztosítóban lehet majd beszerezni. (sza)

Önnek ajánljuk

Nincs elegendő állás a főiskolát végzetteknek

Meghalt Karl Lagerfeld

A rozsnyói Farkaš Henrietta kapta a sportolók Oscar-díját

A kormányfő tárgyalóasztalhoz hívja az elégedetlen gazdák képviselőit

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?