Közélet

Irgalmatlanul drága a jó tanács

Pozsony | Közel 58 millió euró értékben venne tanácsadói szolgáltatásokat külső szakemberektől a földművelésügyi tárca. Az ellenzék a faliújságtenderhez hasonlította a pályázatot, melynek összegéből 600 embert foglalkoztathatnának négy éven keresztül.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. március 11. 11:09

A Gabriela Matečná (SNS-jelölt) vezette mezőgazdasági minisztérium szerdán tette közzé azt a pályázati felhívást, amely 494 261 órányi tanácsadásért közel 58 millió eurót fizetne. Veronika Remišová (OĽaNO–NOVA) szerint a pályázat formálisan ugyan törvényes, ugyanakkor a földművelésügyi minisztérium olyan feladatokért fizetne horribilis összegeket külső tanácsadóknak, melyek ellátására vannak saját hivatalnokai, illetve a tárcához tartozó szervezeteknek szakemberei.
 
„Míg a tárca hivatalnokainak 5 eurós órabért fizet, addig a pályázat alapján külső tanácsadói ugyanazért a feladatért 117 eurós órabért kapnának” – állítja a képviselő, hozzátéve, hogy az összegből havi bruttó 200 ezer eurós költséggel számolva négy éven keresztül 600 alkalmazottat fizethetne a tárca. „Matečná asszony követi az elődje, Ľubomír Jahnátek (Smer) által kitaposott utat, miközben az Állami Számvevőszék (NKÚ) a korábbi szerződések átvizsgálását követően azt tanácsolta a tárcának, hogy külső tanácsadók helyett saját embereivel végeztesse el a feladatokat” – zárta Remišová. Az NKÚ az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) olyan súlyos hibákat talált, hogy az ügyet a Főügyészségnek és a rendőrségnek továbbították. Az NKÚ szerint a PPA korábbi vezetése felelőtlenül szórta a pénzt. Az ellenzék rendkívüli bizottsági ülésen szembesítené Matečnát a tényekkel. A tárca elutasítja a vádakat, állítása szerint a pályázatban a minisztériumhoz tartozó intézetek is részt vehetnek. 
 
Káosz az Agrárkifizető Ügynökségnél
 
Már múlt hónapban jeleztük, hogy az Állami Számvevőszék górcső alá vette az Agrárkifizető Ügynökség előző vezetésének a gazdálkodását. Kiderült, hogy az előző kormány idején, amikor Ľubomír Jahnátek vezette a földművelésügyi tárcát, a minisztérium ellenőrzése alatt álló, több mint 600 alkalmazottal dolgozó ügynökségnél – amelynek az éves kerete 800 millió euró körül mozog – soha nem látott káosz uralkodott el. Az NKÚ az ellenőrzéssel kapcsolatos részleteket e héten tette közzé. „Az általunk feltárt hiányosságok olyan súlyosak, hogy kénytelenek voltunk a rendőrséghez és az ügyészséghez fordulni” – mondta Karol Mitrík, az NKÚ elnöke, aki szerint az ügynökség előző vezetése olyan módszereket vezetett be, amelyek tág teret nyújtottak a korrupciónak.
 
Daniela Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője szerint az egyes projektek kiértékelői például közvetlenül a kiértékelések előtt kaptak megbízást, a projektek értékelésére nem volt kidolgozott rendszer, gyakran csak szóbeli, szubjektív értékelések alapján ítélték oda a jelentős támogatásokat. A kiértékelőknek nem volt meg az ehhez szükséges végzettségük, és nem is képezték ki őket erre a feladatra. Gondok voltak a pontozással is, így gyakran a kifejezetten rossz projektek is zöld utat kaptak.
 
 
„Az NKÚ a földművelésügyi tárca jelenlegi vezetésének a hivatalba lépése előtti időszakot vizsgálta, több hiányosságra pedig épp a minisztérium jelenlegi vezetése hívta fel a figyelmet” – hangsúlyozta Vladimír Machalík, a földművelésügyi tárca szóvivője, aki szerint mindent megtettek azért, hogy eltávolítsák az észlelt hiányosságokat, miközben szorosan együttműködnek a rendőrséggel és az ügyészséggel. „A minisztérium jelenlegi vezetése a gazdák figyelmeztetése és a saját ellenőrzése alapján már korábban tudott az Agrárkifizető Ügynökség előző vezetésének a gyanús ügyeiről, arról, hogy a százezres dotációkról teljesen alkalmatlan emberek döntöttek. A PPA új vezetése ezért tavaly jelentősen szigorította a belső ellenőrzéseket, és objektívabbá tette a projektek elbírálását” – tette hozzá Machalík. (TASR, mi)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

koronavírus

Ennyi új fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott régiókban az első napon

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.