Közélet

Irgalmatlanul drága a jó tanács

Pozsony | Közel 58 millió euró értékben venne tanácsadói szolgáltatásokat külső szakemberektől a földművelésügyi tárca. Az ellenzék a faliújságtenderhez hasonlította a pályázatot, melynek összegéből 600 embert foglalkoztathatnának négy éven keresztül.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. március 11. 11:09

A Gabriela Matečná (SNS-jelölt) vezette mezőgazdasági minisztérium szerdán tette közzé azt a pályázati felhívást, amely 494 261 órányi tanácsadásért közel 58 millió eurót fizetne. Veronika Remišová (OĽaNO–NOVA) szerint a pályázat formálisan ugyan törvényes, ugyanakkor a földművelésügyi minisztérium olyan feladatokért fizetne horribilis összegeket külső tanácsadóknak, melyek ellátására vannak saját hivatalnokai, illetve a tárcához tartozó szervezeteknek szakemberei.
 
„Míg a tárca hivatalnokainak 5 eurós órabért fizet, addig a pályázat alapján külső tanácsadói ugyanazért a feladatért 117 eurós órabért kapnának” – állítja a képviselő, hozzátéve, hogy az összegből havi bruttó 200 ezer eurós költséggel számolva négy éven keresztül 600 alkalmazottat fizethetne a tárca. „Matečná asszony követi az elődje, Ľubomír Jahnátek (Smer) által kitaposott utat, miközben az Állami Számvevőszék (NKÚ) a korábbi szerződések átvizsgálását követően azt tanácsolta a tárcának, hogy külső tanácsadók helyett saját embereivel végeztesse el a feladatokat” – zárta Remišová. Az NKÚ az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) olyan súlyos hibákat talált, hogy az ügyet a Főügyészségnek és a rendőrségnek továbbították. Az NKÚ szerint a PPA korábbi vezetése felelőtlenül szórta a pénzt. Az ellenzék rendkívüli bizottsági ülésen szembesítené Matečnát a tényekkel. A tárca elutasítja a vádakat, állítása szerint a pályázatban a minisztériumhoz tartozó intézetek is részt vehetnek. 
 
Káosz az Agrárkifizető Ügynökségnél
 
Már múlt hónapban jeleztük, hogy az Állami Számvevőszék górcső alá vette az Agrárkifizető Ügynökség előző vezetésének a gazdálkodását. Kiderült, hogy az előző kormány idején, amikor Ľubomír Jahnátek vezette a földművelésügyi tárcát, a minisztérium ellenőrzése alatt álló, több mint 600 alkalmazottal dolgozó ügynökségnél – amelynek az éves kerete 800 millió euró körül mozog – soha nem látott káosz uralkodott el. Az NKÚ az ellenőrzéssel kapcsolatos részleteket e héten tette közzé. „Az általunk feltárt hiányosságok olyan súlyosak, hogy kénytelenek voltunk a rendőrséghez és az ügyészséghez fordulni” – mondta Karol Mitrík, az NKÚ elnöke, aki szerint az ügynökség előző vezetése olyan módszereket vezetett be, amelyek tág teret nyújtottak a korrupciónak.
 
Daniela Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője szerint az egyes projektek kiértékelői például közvetlenül a kiértékelések előtt kaptak megbízást, a projektek értékelésére nem volt kidolgozott rendszer, gyakran csak szóbeli, szubjektív értékelések alapján ítélték oda a jelentős támogatásokat. A kiértékelőknek nem volt meg az ehhez szükséges végzettségük, és nem is képezték ki őket erre a feladatra. Gondok voltak a pontozással is, így gyakran a kifejezetten rossz projektek is zöld utat kaptak.
 
 
„Az NKÚ a földművelésügyi tárca jelenlegi vezetésének a hivatalba lépése előtti időszakot vizsgálta, több hiányosságra pedig épp a minisztérium jelenlegi vezetése hívta fel a figyelmet” – hangsúlyozta Vladimír Machalík, a földművelésügyi tárca szóvivője, aki szerint mindent megtettek azért, hogy eltávolítsák az észlelt hiányosságokat, miközben szorosan együttműködnek a rendőrséggel és az ügyészséggel. „A minisztérium jelenlegi vezetése a gazdák figyelmeztetése és a saját ellenőrzése alapján már korábban tudott az Agrárkifizető Ügynökség előző vezetésének a gyanús ügyeiről, arról, hogy a százezres dotációkról teljesen alkalmatlan emberek döntöttek. A PPA új vezetése ezért tavaly jelentősen szigorította a belső ellenőrzéseket, és objektívabbá tette a projektek elbírálását” – tette hozzá Machalík. (TASR, mi)
Önnek ajánljuk

Tízmillió eurót különítenek el a kezdő pedagógusok fizetésének emelésére

Kiska aláírta a módosított himnusztörvényt

Lövöldözés Pozsonyban: egy ember megsérült, az elkövető szökésben van

Könnyíteni kellett a nagyon rossz állapotú Vág-híd terhelésén

Részeg kocsisokat füleltek le Hetényen

Strache-ügy - A Going to Ibiza című húszéves sláger ismét listavezető lett Ausztriában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?