Egy kisváros esete a Pokol Angyalaival

Hells Angels
Somorja |

Csütörtökön megérkeztek Szlovákiába a Hells Angels nevű amerikai motoros banda tagjai, akiket Somorján és Pozsonyban szállásoltak el. A helyiek láthatóan nem örülnek a hírhedt motorosoknak. Orosz Csaba somorjai polgármester azt mondja, amíg nincs rendzavarás, addig a város nem szólhat közbe.

Somorja csendjét az utóbbi napokban az állandó motorbőgés zavarja meg. A városba csütörtökön megérkezett a Hells Angels (magyarul: a Pokol Angyalai) nevű motoros banda, akiket a világ egyik legkiterjedtebb klubjaként tartanak számon, több európai nagyvárosban is rendelkeznek helyi szervezettel. A banda minden évben más fővárosban tartja a nagyszabású összejövetelét, és ezúttal Pozsonyra esett a választásuk. Sajtóértesülések szerint akár több ezer motorosról lehet szó, akiknek egy jelentős részét a 13 ezer fős Somorján szállásolták el.

Pánikhangulat

A lakosság a legkevésbé sem boldog a banda érkezése miatt. Ennek az az oka, hogy a Hells Angels tagjait az utóbbi években több európai országban is különféle erőszakos bűncselekménnyel hozták összefüggésbe, Szlovákia amerikai nagykövetsége pedig a hivatalos honlapján egyenesen biztonsági kockázatként hivatkozott rájuk.

Egy olyan szervezetről van szó, amelynek a tagjai bűncselekmények elkövetésére használják fel a klubot, például erőszakos cselekedetekre, valamint fegyver- és kábítószer-kereskedelmre

olvasható a nagykövetség állásfoglalásában.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a hatóságok nagy erőkkel készülnek a banda érkezésére, a hétvégén több száz fegyveres rendőr fogja biztosítani a területet. A Nagyszombat Megyei Rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán arról számolt be, hogy pénteken már a kora reggeli óráktól ellenőrzik a közbiztonságot.

A helyiek azonban mégsem nyugodtak, és ennek hangot is adnak, valaki az interneten, valaki pedig az utcán. A helyi önkormányzat Facebook-oldalán a motorosokkal kapcsolatos bejegyzések alá több elégedetlen hozzászólás is érkezett: egyesek attól tartanak, hogy a bandatagok kárt tesznek a tulajdonukban, mások az esti csendháborítás miatt aggódnak, és vannak olyanok is, akik a polgármestert hibáztatják, amiért engedélyezte a hétvégi rendezvényt.

Péntek délelőtt a rendőri jelenlét kifejezetten érezhető volt a városban. Az egyik kisebb boltba például öt fegyveres rendőr tért be, hogy élelmiszert vásároljanak. Szóba is elegyedtek az üzlet egyik dolgozójával, akinek elárulták, hogy Besztercebánya környékéről érkeztek. Az egész ország területéről toboroztak rendőröket, mondták az eladónak.

A vásárlók szintén a motoros bandáról beszélgettek, az egyikük például szóba is hozta az amerikai nagykövetség állásfoglalását.

„Minek kellett őket ide engedni”

hangzott el egy idős hölgy szájából.

Galéria

Eseménymentes este

A nyugtalanság ellenére azonban az első este nem történt semmilyen atrocitás, ezt Orosz Csaba, Somorja polgármestere is megerősítette lapunknak.

„Csütörtökön valóban megérkeztek, de a rendőrséghez egyelőre nem érkezett semmilyen bejelentés. Úgy értesültem, hogy a tagok eddig javarészt Pozsony és Somorja között ingáztak. Néhányan ugyan meglátogattak egy-egy somorjai vendéglőt, de semmiféle probléma nem volt”

– nyilatkozta lapunknak a városvezető.

A polgármester szavait alátámasztják a személyes tapasztalataink, hiszen csütörtök este mi is találkoztunk egy kisebb társasággal az egyik helyi vendéglőben. A motorosok valóban feltűnőek – többségük tetoválással rendelkezik a karján, az arcán, emellett pedig fekete bőrnadrágot és kabátot viselnek, rajta a klub nevének feliratával. A viselkedésük azonban egyáltalán nem tért el a többi vendégétől, nem hangoskodtak, nem zavartak senkit. A motorbőgésen kívül tehát egyelőre semmi sem borzolta fel a kedélyeket, legalábbis e cikk megjelenéséig.

A Hells Angels nevű motoros banda tagjai a hét végéig maradnak Szlovákiában

Óvintézkedések

Orosz Csaba hangsúlyozta, a rendőrség mindent megtesz a rendzavarás elkerülése érdekében.

Egy olyan nagyszabású rendőri intézkedést rendeltek el, amire Szlovákia történetében talán még nem is volt példa. Több száz rendőr vigyáz majd a közbiztonságra a városban. Mi is megpróbáltuk kivenni a részünket a közvédelemből, mégpedig olyan módon, hogy a városi rendőrség is jóval intenzívebben járőrözik a hétvégén”

– tette hozzá Orosz, aki bízik abban, hogy ezzel sikerülhet megelőzni az esetleges rendbontást.

Továbbá közölte, megbeszélést tartott a helyi vendéglátóipari egységek tulajdonosaival, és arra kérte őket, hogy a hétvégére zárjanak be.

Elmondtam nekik, hogy jó lenne, ha nem adnának lehetőséget azoknak, akik esetleg a balhét keresik. Szerintem a többségük meg is fogadja a tanácsomat, bár biztos vagyok abban, hogy néhányuknak az üzlet előbbre való. Fontos leszögezni, hogy én ebben az esetben csak tanácsot adhatok, nem tilthatom meg a nyitvatartást

fogalmazott a polgármester.

Péntek délután több vendéglátóhelyen is megfordultunk. Általánosságban elmondható, hogy néhányan valóban megfogadták a polgármester tanácsát, ugyanakkor sokan nem zártak be. A nyitva maradt helyek dolgozóitól megkérdeztük, mi a tapasztalatuk a bandával. Kivétel nélkül úgy fogalmaztak, hogy a motorosok nem okoztak semmilyen problémát és illedelmesen viselkedtek.

Nem városi jogkör

Az internetes számonkérésekkel kapcsolatban Orosz leszögezte, ez a döntés nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik.

„Amikor tudomást szereztem az érkezésükről, azonnal megpróbáltam utánajárni, hogy mik a lehetőségeim. A helyzet az, hogy egy magánterületen szervezett rendezvényről van szó, és amíg nem történik atrocitás, addig sem az önkormányzatnak, sem az állami szerveknek nincsen joga arra, hogy betiltsák az eseményt”

– magyarázta. Egyúttal leszögezte, a rendezvény szervezői teljesen törvényesen jártak el, tehát időben bejelentették a kérelmüket az esemény megszervezésére. Az útvonal egy részét, amelyet a motorosok használnak a hétvégén, le kellett zárni, de ezt is a rendőrségi szervekkel kellett elintézni, a helyi önkormányzat pusztán bejegyezte az intézkedést.

Ha közterületen lenne a rendezvény, akkor természetesen nem hagytam volna jóvá, de amíg magánterületen tartják és nincs semmilyen rendbontás, addig semmit sem tudok tenni. Én sem örülök ennek, de nincs más választásom

zárta a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?